Wederpartij aansprakelijk? Dan de schade nog
Als de rechter bepaalt dat een wederpartij aansprakelijk is, dan is de procedure nog niet gewonnen. Vervolgens moet namelijk nog vastgesteld worden wat de schade is. Daar wordt vaak (te) makkelijk over gedacht. Want het onderbouwen van schade komt behoorlijk nauw. De advocaat aansprakelijkheidsrecht van Lexys Advocaten legt uit hoe het zit met het vorderen van schadevergoeding.
Causaal verband bij schade na aansprakelijkheid
De allereerste stap is namelijk om aan te tonen (of, als je gedaagde bent: te ontkrachten) dat er sprake is van causaal verband tussen de gedraging waarvoor de wederpartij aansprakelijk is, en de schade. Om te berekenen wat die schade is, wordt vaak een vergelijking gemaakt tussen de positie waarin je je bevindt na de onrechtmatige gedraging, en de situatie waarin je zonder die gedraging zou hebben gezeten. Maar ook op het schadebedrag dat uit die vergelijking rolt, valt vaak nog het een en ander af te dingen.
Toerekenbaarheid, eigen schuld en verrekening van voordeel
De schade is namelijk niet altijd aan de schadeplichtige partij toe te rekenen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat toerekening in de gegeven omstandigheden niet redelijk is. Daarnaast kan er sprake zijn van eigen schuld. De wet bepaalt namelijk dat als de schade (mede) het gevolg is van eigen schuld, dat die niet (geheel) aan de schadeplichtige wordt toegerekend. Verder kan gedacht worden aan de situatie waarin er meerdere (mogelijke) oorzaken zijn van de schade or meerdere schuldigen. Denk daarnaast aan de situatie waarin de onrechtmatige gedraging voor de wederpartij ook voordeel heeft opgeleverd.
Contractuele beperkingen op schadevergoeding en exoneratiebeding
Ook kan het voorkomen dat in een overeenkomst bepalingen staan over de omvang van de schadevergoedingsplicht. Zo staat in de NVM-koopovereenkomst voor woningen de standaard bepaling dat bij verborgen gebreken uitsluitend de herstelkosten voor vergoeding in aanmerking komen. De gevolgschade blijven dus voor eigen rekening. Een dergelijk exoneratiebeding kan ook opgenomen zijn in de algemene voorwaarden van een ondernemer. Daarin kan dan staan dat de schadevergoedingsplicht wordt beperkt tot de verzekerde som, maar het gebeurt ook dat de schadevergoedingsplicht helemaal wordt uitgesloten.
Schadevergoedingsplicht uitgesloten? Dat mag niet altijd
Dergelijke bepalingen kunnen ook weer worden genuanceerd. Een beroep daarop zal al snel onredelijk zijn als er sprake is van opzet of wetenschap vooraf. Daarnaast kan het zijn dat een exoneratiebeding door hoe het is geformuleerd niet geldig is, omdat die op de zwarte lijst of grijze lijst van algemene voorwaarden staat.
Advocaat schadevergoeding en aansprakelijkheid
Al die situaties, hebben invloed op de schadevergoedingsplicht en de draagplicht van de verschillende betrokkenen. Wat in het concrete geval de uitkomst moet zijn en welk bedrag voor vergoeding in aanmerking komt en wat niet, hangt af van alle omstandigheden van het geval. De advocaat aansprakelijkheidsrecht van Lexys Advocaten kan daar aan de hand van jouw dossier meer over vertellen.