Overeenkomst opstellen: wat zijn de vereisten?
Een overeenkomst is meestal vormvrij. Dat betekent dat een overeenkomst ook mondeling kan worden gesloten. Voor sommige overeenkomsten staan er echter vormvereisten in de wet. Zo moet de koopovereenkomst van een woning altijd schriftelijk worden aangegaan. En een akte van cessie moet soms in een notariële akte staan. Daarnaast hebben we in Nederland het uitgangspunt van de contractvrijheid: dat houdt in dat je met iedereen mag contracteren over wat je zelf wilt en op de manier die je wilt. Maar ook daar zijn grenzen aan. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden bij het opstellen van een overeenkomst.
Wat is een overeenkomst of contract?
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen jegens een of meer anderen verplichtingen aangaan. Een overeenkomst komt tot stand door een aanbod en de aanvaarding daarvan. Door een overeenkomst te sluiten creëren partijen rechten en plichten. Een eenvoudig voorbeeld hiervan is als iemand zich verbindt om iets te leveren en een ander zich verbindt om daarvoor te betalen. In de praktijk worden dergelijke afspraken vaak opgeschreven. Een schriftelijke overeenkomst wordt een contract genoemd. Maar het kan ook veel simpeler: als je in de supermarkt een potje pindakaas pakt en dat afrekent, dan komt een koopovereenkomst tot stand.
Wat staat er in een overeenkomst?
Behalve in het geval van dat potje pindakaas, is het van belang om goed na te denken over de inhoud van de overeenkomst. De overeengekomen afspraken moeten nauwkeurig worden opgeschreven zodat het voor partijen duidelijk is wat zij kunnen verwachten. Gebeurt dat niet goed, dan kan je een geschil krijgen over de uitleg van de overeenkomst: bijvoorbeeld over de vraag wat met een bepaalde bepaling bedoeld is. Overeenkomsten bevatten vaak ook bepalingen voor het geval er iets misgaat. Gevolgen van het niet nakomen van verplichtingen, geschillenbeslechting, boetes en schadevergoedingsregelingen zijn hier voorbeelden van.
Overeenkomst opstellen door een advocaat
Het klinkt misschien gek, maar het is eenvoudiger om een contract op te stellen van honderden pagina’s, dan om je te beperken tot de kern. Teveel regelen kan vaak zelfs averechts werken. Je kan namelijk niet elke onverwachte situatie voorzien. Vaak is het beter om alleen te regelen wat je geregeld wilt hebben in het specifieke geval, en de rest over te laten aan je algemene voorwaarden en de wet. Van de advocaat contractenrecht van Lexys Advocaten krijg je geen scriptie van honderden pagina’s met eindeloze voetnoten, maar een handzaam en praktisch contract waar je echt wat aan hebt. En als je een keer te maken hebt met een zeer ingewikkelde transactie, dan deinzen we er natuurlijk ook niet voor terug om een overeenkomst op te stellen waarin elk aspect van de deal behandeld wordt. Het gaat dan echter nog steeds niet om de kwantiteit, maar zoals altijd om de kwaliteit.