Vordering cederen, cessie en akte van cessie
Soms wil je als schuldeiser een vordering overdragen, of als derde een vordering kopen. Het kan gaan om geldvorderingen, maar ook om vorderingen waarbij de wederpartij iets voor je moet doen of aan je moet leveren. Zo komt het vaak voor dat een geldvordering door de ene bank aan de andere wordt overgedragen. Maar ook bij verkoop van onroerende zaken komt het voor: de vordering op de aannemer om de kwaliteit te garanderen, wordt in de koopovereenkomst overgedragen op de koper, zodat die zo nodig een beroep op de garantie kan doen. Het overdragen van dit soort vorderingsrechten is in de wet geregeld en heet ‘cessie’. Het overdragen zelf heet ‘cederen’. Het gevolg van cessie is dat de schuldenaar zijn verplichtingen moet nakomen aan de verkrijger van de vordering. Maar dan moet wel aan een aantal vereisten zijn voldaan.
Hoe moet je een vordering overdragen? Akte van cessie!
Om een vorderingsrecht te cederen is nodig dat wordt geleverd door middel van een akte van cessie. Deze akte kan twee vormen hebben. De eerste is de authentieke akte. Dat is een akte die is opgesteld door een notaris. De tweede vorm is de onderhandse akte. Dat is een overeenkomst die door de schuldeiser en de derde (de verkrijger) is opgesteld. De vordering moet in de akte voldoende worden bepaald. Dit betekent dat een beschrijving van de vordering moet worden gegeven om aan te kunnen duiden waar het om gaat. Ten slotte is vereist dat degene die de vordering overdraagt beschikkingsbevoegd is. Vervolgens zijn er twee soorten cessie: de openbare cessie en de stille cessie.
Openbare cessie: mededeling aan schuldenaar
Nadat de akte van cessie is opgesteld en ondertekend, wordt er aan de schuldenaar mededeling gedaan van de overdracht van de vordering. Zo weet de schuldenaar dat hij voortaan aan de nieuwe schuldeiser (cessionaris) moet betalen of aan hem moet nakomen. Totdat de mededeling heeft plaatsgevonden is de cessie niet voltooid. Bij openbare cessie wordt er in de regel gekozen voor een onderhandse akte.
Stille cessie: cessie zonder mededeling
Een bijzondere manier om een vordering op naam te cederen is de stille cessie. Bij deze wijze van cessie is er geen mededeling aan de schuldenaar vereist. Bij stille cessie gelden wel strengere eisen. De akte moet in dit geval een authentieke of geregistreerde akte zijn. Een geregistreerde akte is een onderhandse akte die wordt geregistreerd bij de Belastingdienst. De vordering moet bovendien op het tijdstip van de levering reeds bestaan of rechtstreeks worden verkregen uit een dan reeds bestaande rechtsverhouding. Verder geldt, doordat er geen mededeling van de cessie is gedaan aan de schuldenaar, een betaling aan de oorspronkelijke schuldeiser (cedent) als een bevrijdende betaling.
Vordering cederen? Akte van cessie door een advocaat
Wil je een vordering cederen? Neem dan contact op met de advocaat contractenrecht van Lexys Advocaten om een akte van cessie op te stellen.