Uitvoerbaar bij voorraad
De rechter doet aan het eind van de procedure uitspraak in een vonnis of een beschikking. In die uitspraak kan worden opgenomen dat het vonnis of de beschikking uitvoerbaar bij voorraad is. Dit kan ingrijpende gevolgen hebben. ‘Uitvoerbaar bij voorraad’ is een ingewikkeld begrip, maar komt geregeld voor in een procedure bij de rechter. Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van de betekenis en mogelijke gevolgen ervan.
Wat betekent uitvoerbaar bij voorraad?
Een vonnis of beschikking kan normaal gesproken meteen ten uitvoer worden gelegd. Dat betekent dat de veroordeelde meteen aan het vonnis moet voldoen. Deze tenuitvoerlegging wordt echter geschorst door het instellen van hoger beroep. Maar, als een vonnis of beschikking uitvoerbaar bij voorraad is, blijft directe tenuitvoerlegging mogelijk, ongeacht of er hoger beroep is ingesteld. De inhoud van het vonnis moet dus al worden uitgevoerd zonder dat gedaagde zich daarbij neerlegt of alle rechtsmiddelen zijn uitgeput.
Uitvoerbaar bij voorraad uitzondering maar is bijna altijd het geval
Uitvoerbaarheid bij voorraad vormt daarmee een uitzondering op de hoofdregel. Maar, omdat het bijna altijd wordt gevorderd en er meestal geen verweer tegen wordt gevoerd, worden bijna alle vonnissen uitvoerbaar bij voorraad verklaard. In de praktijk is het dus geen uitzondering, maar gebruikelijk. Daar zit ook een gedachte achter: een partij die naar de rechter moet om zijn gelijk te krijgen, moet met dat gekregen gelijk ook wel wat kunnen zodra er een uitspraak is. Het past daar niet bij dat dan nog lang moet worden afgewacht totdat alle rechtsmiddelen zijn uitgeput.
Wanneer uitvoerbaar bij voorraad?
In een dagvaardingsprocedure kan de rechter op vordering van een partij het vonnis uitvoerbaar bij voorraad verklaren. De rechter bepaalt per geval of dit een geschikte maatregel is. Hij heeft dus een discretionaire bevoegdheid. In een verzoekschriftprocedure kan de rechter, behalve op vordering van een partij, ook zelf (ambtshalve) de beschikking uitvoerbaar bij voorraad verklaren. Dit geldt ook voor de voorzieningenrechter in kort geding. Verder, als in een dagvaardingsprocedure het vonnis niet uitvoerbaar bij voorraad is verklaard en tegen het vonnis hoger beroep is ingesteld, kan alsnog een incidentele vordering tot uitvoerbaarverklaring bij voorraad van dat vonnis worden ingesteld.
Wat kun je doen tegen uitvoerbaarheid bij voorraad?
De reden dat je in hoger beroep gaat is dat je het niet eens bent met de uitspraak van de rechtbank. Het vonnis of de beschikking dan alsnog uit moeten voeren kan dan erg vervelend zijn. Is er dan niks meer dat je kan doen tegen een vonnis of beschikking dat uitvoerbaar bij voorraad is verklaard? De wet biedt toch nog een uitweg. Een partij kan, door middel van een incidentele vordering, de hogere rechter vragen de tenuitvoerlegging te schorsen. Dit heet een incidentele vordering tot schorsing van de executie.
Advies van een advocaat over uitvoerbaarheid bij voorraad
Als een vonnis of beschikking uitvoerbaar bij voorraad wordt verklaard, heeft dit ingrijpende gevolgen voor beide procespartijen. De veroordeelde moet de inhoud van het vonnis uitvoeren, ook al stelt hij hoger beroep in. Voor de ‘winnende’ partij zijn er ook risico’s voor het uitvoeren bij voorraad van een uitspraak. Als de uitspraak in hoger beroep wordt teruggedraaid, zullen ook de uitvoeringshandelingen moeten worden teruggedraaid. Bovendien is het executeren van een vonnis dat in hoger beroep onderuit gaat, een onrechtmatige daad. Wil je meer weten? Neem dan contact op met de advocaat procesrecht van Lexys Advocaten.