Vrijwaring
Als je een dagvaarding ontvangt waarin je wederpartij jou iets verwijt, dan kan het zo zijn dat jij op jouw beurt een derde iets te verwijten hebt. Dan wil je dat als jij veroordeeld wordt, dat die derde jou dan schadeloos stelt. Denk aan de situatie dat je een woning koopt maar de hypotheek niet rond krijgt. Je wil ontbinden, maar je hebt geen afwijzing van de bank om dat je hypotheekadviseur helemaal geen aanvraag heeft ingediend. De koopovereenkomst kan je dan niet ontbinden. In plaats daarvan dagvaardt de verkoper je en vordert de contractuele boete. In zo’n geval kan vrijwaring een oplossing zijn. Je kan je hypotheekadviseur in vrijwaring oproepen. Als je dan veroordeeld wordt om de boete aan de verkoper te betalen, dan kan het zo zijn dat de hypotheekadviseur jou weer schadeloos moet stellen.
Wat is vrijwaring?
Vrijwaring is het oproepen van een derde in een juridisch proces om die derde mee te laten doen aan het geschil. Als de gedaagde meent dat een derde partij bij het geschil betrokken dient te zijn, vordert de gedaagde dat de derde in vrijwaring wordt opgeroepen. Dit gebeurt door middel van een incidentele vordering. Vervolgens krijg je de mogelijkheid om de derde te dagvaarden. De derde wordt vervolgens verplicht betrokken bij het geschil. De opgeroepen derde heet de waarborg en de oproepende gedaagde wordt de gewaarborgde genoemd. Met de oproeping ontstaat een tweede procedure die tegelijk met de hoofdzaak wordt gevoerd.
Waarom vordering tot vrijwaring instellen?
De gedaagde kan dus door middel van een vordering tot vrijwaring een derde betrekken bij een dagvaardingsprocedure. De reden om dit te doen is het geval dat een derde een zodanige rol speelt in de zaak, dat deze bij het proces moet worden betrokken. Dit is bijvoorbeeld het geval als de schade – die het onderwerp is van de vordering tot schadevergoeding – (deels) door de derde is veroorzaakt of juist door een ander moet worden betaald. Een ander voorbeeld is dat bij een vordering tot nakoming, de gedaagde een derde in vrijwaring oproept omdat deze de tekortkoming in de nakoming heeft veroorzaakt. De vordering van eiser kan zo door de veroordeelde direct op de derde (waarborg) worden verhaald.
Hoe kun je een vordering tot vrijwaring instellen?
Een vordering tot vrijwaring is een incidentele vordering. Op incidentele vorderingen wordt eerst beslist voordat de hoofdzaak wordt voortgezet. Een vordering tot vrijwaring wordt ingesteld door middel van een dagvaarding die de waarborg doet oproepen. De vordering moet in beginsel worden ingesteld meteen na de dagvaarding in de hoofdzaak, en dus voordat een inhoudelijk verweer wordt ingediend.
Wat zijn de gevolgen van vrijwaring?
Wordt een vordering tot vrijwaring toegekend en wordt de waarborg in vrijwaring geroepen, dan wordt tegelijkertijd met de hoofdzaak een tweede procedure gestart. Die wordt zaak in vrijwaring genoemd. Hoewel er voor beide zaken één vonnis kan worden gewezen, geldt iets dat in de ene zaak wordt vastgesteld, niet zonder meer voor de andere zaal. De waarborg kan in bepaalde gevallen ook de hoofdzaak overnemen van de gewaarborgde. Het belangrijkste gevolg van vrijwaring is dat de waarborg uiteindelijk kan worden veroordeeld voor hetgeen de gewaarborgde in eerste instantie is gedagvaard. Dan wordt de gewaarborgde de gevrijwaarde. Ook is het mogelijk dat, in het geval de waarborg wordt veroordeeld maar geen verhaal biedt, de gewaarborgde de kosten moet dragen.
Terecht gedagvaard maar komt het door een ander?
Als je een dagvaarding ontvangen hebt en de vordering is (mogelijk) terecht, en als je dat aan een derde kan verwijten, dan kan vrijwaring een mogelijkheid zijn. Je moet dan wel kunnen bewijzen dat je veroordeling geheel of gedeeltelijk aan die derde te wijten is. Denk je dat iemand moet worden betrokken bij jouw rechtszaak of word jij in vrijwaring opgeroepen? Neem dan contact op met de advocaat procesrecht van Lexys Advocaten.