Vervangende machtiging voor wijzigen splitsingsakte VvE
Als de leden van de VvE de splitsingsakte willen wijzigen, dan is daarvoor in beginsel medewerking van alle eigenaren nodig. Alternatief is om in een VvE-vergadering te besluiten tot de wijziging van de akte. In dat geval is een meerderheid van 80% van alle stemmen voldoende. Als die meerderheid niet gehaald wordt, dan kan nog geprobeerd worden om via de rechter tot wijziging van de splitsingsakte te komen. Net zoals bij het plaatsen van een uitbouw, kan daarvoor namelijk vervangende machtiging verleend worden. Voor de procedure om een vervangende machtiging te krijgen voor het wijzigen van de splitsingsakte gelden wel wat vereisten die aandacht nodig hebben.
Verzoek vervangende machtiging wijzigen splitsingsakte
Het belangrijkste verschil met de ‘gewone’ vervangende machtiging, is dat het verzoek om een vervangende machtiging te verlenen voor het wijzigen van de splitsingsakte, moet worden gedaan door minimaal de helft van de stemgerechtigden. Dat maakt de drempel voor een dergelijk verzoek een stuk hoger. Want niet alleen moet de helft van de stemgerechtigden het eens zijn met het wijzigen van de akte, maar bovendien moeten die bereid zijn om er ook voor naar de rechter te stappen. Is die drempel echter genomen en het verzoek ingediend, dat toetst de rechter of de vervangende machtiging moet worden verleend.
Splitsingsakte wijzigen na vervangende machtiging
In de wet staat dat het verzoek wordt toegewezen, als de toestemming of medewerking voor het wijzigen van de splitsingsakte, zonder redelijke grond wordt geweigerd. De rechter bekijkt dan dus de redelijkheid van de weigering. Redenen om een vervangende machtiging voor het wijzigen de splitsingsakte te verzoeken, kunnen zeer divers van aard zijn. Wat vaak voorkomt is dat er een fout staat in de splitsingsakte. Bijvoorbeeld verkeerde verdeelsleutels. Of het kan zo zijn dat toepassing van het reglement oneerlijk uitpakt. Maar er kunnen ook andere redenen zijn: bijvoorbeeld dat de splitsingsakte van de VvE niet meer met de werkelijkheid overeenstemt.
Advocaat VvE-recht bij wijzigen splitsingsakte
De advocaten van Lexys Advocaten hebben jarenlange ervaring met het adviseren en procederen over het wijzigen van de splitsingsakte van de VvE. Zij zijn experts in VvE-recht en schrijven daarom geregeld voor informatieplatform Nederlandvve.nl. Neem contact met hen op om erachter te komen wat zij voor je kunnen doen.