Wettelijke rente en contractuele rente bij geldvorderingen
Als je wederpartij niet betaalt wat hij verschuldigd is, dan is hij vaak naast de hoofdsom ook rente verschuldigd. Dat kan de zogenaamde wettelijke rente zijn, de handelsrente of contractuele rente. Hieronder wordt uitgelegd wat de verschillen zijn.
Vaststellen hoogte wettelijke rente en handelsrente
De wettelijke rente en de handelsrente worden iedere zes maanden bij Koninklijk besluit opnieuw vastgesteld. Het kan dus ingewikkeld zijn om de juiste rente over een geldvordering te bepalen. Daarnaast is het vaak niet meteen duidelijk welke rente moet worden gerekend.
Wettelijke rente bij betalingsverzuim
In de wet staat dat als je tekort schiet in het nakomen van je verplichtingen, dat je dan schadevergoeding verschuldigd bent. Als het gaat om het schenden van de verplichting een geldsom te betalen, dan bestaat die schadevergoeding uit de wettelijke rente. Die wettelijke rente is verschuldigd over de periode dat de schuldenaar met het betalen daarvan in verzuim is. Over die rente is ook weer wettelijke rente verschuldigd. De wettelijke rente is onder meer van toepassing voor alle overeenkomsten met particulieren of consumenten.
Handelsrente in geval van een handelsovereenkomst
Als er sprake is van een handelsovereenkomst, dan is een hogere rente van toepassing. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft bepaald dat er sprake is van een handelsovereenkomst, als het gaat om een transactie tussen ondernemingen of tussen ondernemingen en overheidsinstanties, die bestaat uit het leveren van goederen of het verrichten van diensten tegen betaling.
Contractuele rente
Bij overeenkomst kan afgeweken worden van het wettelijk stelsel. Bij overeenkomsten met consumenten of particulieren moet daarmee echter wel opgepast worden: een rentebeding in de algemene voorwaarden kan , onredelijk bezwarend zijn. Vaak wordt in overeenkomsten ook wel gesproken over een boeterente. Door kredietverstrekkers wordt meestal de wettelijke rente gehanteerd, met daarbovenop een opslag.
Incassokosten
Bij het incasseren van geldvorderingen zijn naast de hoofdsom en de verschuldigde rente, vaak ook incassokosten verschuldigd. Daarvoor moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Lees daarover dit artikel.
Incasso geldvordering: zorg voor een juiste berekening
Aan het incasseren van een geldvordering zijn vaak kosten verbonden. Vooral als er een juridische procedure moet worden gestart. De proceskosten kunnen namelijk snel oplopen. Daarom is het van belang je goed te laten adviseren over de verschillende kosten die bij de wederpartij in rekening kunnen worden gebracht. Want naast de rente en incassokosten, komen ook de gemaakte advocaatkosten gedeeltelijk voor vergoeding in aanmerking.