Executoriaal beslag
Wanneer je beslag laat leggen als je een vonnis, beschikking of arrest hebt gekregen van de rechter, dan wordt dat executoriaal beslag genoemd. Executoriaal beslag kan ook gelegd worden als een vorderingsrecht in een notariële akte is vastgelegd. Notariële aktes en vonnissen zijn namelijk zogenaamde ‘executoriale titels’, waarmee tot ‘executie’ (een vorm van uitwinning) kan worden overgegaan. Als je eerst conservatoir beslag hebt gelegd en je wint daarna de procedure, dan wordt dat beslag automatisch executoriaal.
Wat gebeurt er bij executoriaal beslag?
Met een executoriale titel kan de deurwaarder beslag leggen op alle goederen van de schuldenaar en die vervolgens uitwinnen. Als er executoriaal bankbeslag wordt gelegd, moet de bank daadwerkelijk het banksaldo uitkeren aan de beslaglegger voor zover dat nodig is om de schuld te voldoen. En als er beslag wordt gelegd op een woning of een auto, dan kunnen die op een veiling worden verkocht. De veilingopbrengst is dan na aftrek van wat pandhouders of hypotheekhouders te vorderen hebben, voor de beslaglegger.
Wat als er meerdere beslagleggers zijn?
Als er meer beslagleggers zijn, dan is de degene die het eerst beslag heeft gelegd voor de verkoop van de beslagen goederen. Doet hij dat niet, dan kan een opvolgend beslaglegger een verzoek doen aan de voorzieningenrechter om de executie over te mogen nemen. Na de executie delen de beslagleggers de opbrengst naar rato van ieders vordering. De deurwaarder van degene die heeft geëxecuteerd, zorgt dan voor verdeling van de verkoopopbrengst.
Overnemen veiling door hypotheekhouder
Als er executoriaal beslag wordt gelegd op een onroerende zaak waar ook een hypotheek op rust, kan de hypotheeknemer (vaak een bank) de executie overnemen. Als dat niet gebeurt, dan kan de beslaglegger de hypotheekgever dwingen om tot verkoop van de onroerende zaak over te gaan. Dat kan door een verzoek te doen aan de voorzieningenrechter om de hypotheekhouder een termijn te geven om tot verkoop over te gaan. Gebeurt dat vervolgens niet, dan kan de betreffende beslaglegger de verkoop voortzetten.
Let op bij achteraf onterecht beslag
Vaak wil een schuldeiser als de rechter uitspraak heeft gedaan, zo snel mogelijk executeren. Dan krijgt de schuldeiser namelijk sneller zijn geld. Het is daarom verleidelijk om meteen de deurwaarder opdracht te geven om meteen beslag te gaan leggen en de schuld te innen. Maar, als er nog hoger beroep of cassatie mogelijk is tegen de uitspraak, dan is dat niet altijd verstandig. Als de rechterlijke uitspraak in hoger beroep of cassatie onderuit gaat, dan kan er sprake zijn van onrechtmatige executie. Meer daarover lees je hier.