Rechtsbijstandverzekering
Iedereen komt vroeg of laat een keer in aanraking met het recht. Als eiser of als gedaagde. Bijvoorbeeld als je een geschil hebt over een gekochte woning of bedrijfspand, een bouwgeschil hebt of als er in je bedrijf interne problemen zijn. Veel bedrijven en particulieren kiezen er daarom voor om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Dat voorkomt dat de kosten al te hoog oplopen als het juridisch geschil escaleert. De rechtsbijstandverzekering vergoedt dan de kosten van juridische bijstand.
Hoe werkt een rechtsbijstandverzekering?
Een rechtsbijstandverzekering is op veel vlakken vergelijkbaar met andere verzekeringen, zoals een opstalverzekering. De rechtsbijstandsverzekering biedt dekking in natura (juridische bijstand van een bij de verzekeraar werkzame jurist) of de kosten van een externe advocaat. Belangrijk daarbij is dat een rechtsbijstandverzekering vaak bestaat uit verschillende modules: niet alle soorten geschillen zijn zonder meer gedekt. Particulieren moeten bijvoorbeeld speciaal de modules ‘wonen’ en arbeidsrecht aanvinken als zij daarvoor verzekerd willen zijn. En voor bedrijven is rechtsbijstand verzekeren in zaken van intellectueel eigendom vaak niet mogelijk. Verder is het van belang dat wanneer je een geschil aan ziet komen en dan pas een rechtsbijstandverzekering afsluit, je niet verzekerd bent voor dat geschil.
Vrije advocaatkeuze
Meestal wordt een juridisch geschil eerst behandeld door iemand in dienst van de verzekeraar zelf. Als het een juridische procedure wordt, heb je het recht op vrije advocaatkeuze. Dat betekent dat je het recht hebt om zelf een advocaat uit te kiezen om de zaak voor je te behandelen. Dat kan een advocaat zijn van een kantoor dat de verzekeraar aanbeveelt (meestal omdat ze daar prijsafspraken mee hebben), maar het mag ook een advocaat van je eigen keuze zijn. Lexys Advocaten kan dus ook voor je werken als je verzekerd bent voor rechtsbijstand: wij maken dan afspraken over facturering met de verzekeraar. Lees meer over vrije advocaatkeuze bij een rechtsbijstandsverzekering.
Second opinion door een advocaat
Als je het niet eens bent met de rechtsbijstandsverzekeraar over de haalbaarheid van jouw zaak of over de inhoudelijke behandeling, kun je een beroep doen op de geschillenregeling. Je mag dan een ‘second opinion’ laten uitvoeren door een advocaat die je zelf kiest. Lees meer over de second opinion bij een rechtsbijstandsverzekering.