Kamerverhuur in de VvE
Vastgoedeigenaren die lid zijn van een VvE, krijgen te maken met de regels uit de splitsingsakte. Daarin staat wat wel of niet is toegestaan in een appartement. Veel geschillen gaan tegenwoordig over kamerverhuur. In de modelreglementen staat niet standaard een verbod op kamerverhuur, maar veel splitsingsaktes kennen dat verbod wel.
Rechtszaken over kamerverhuur
Over kamerverhuur zijn veel rechtszaken door en tegen VvE’s gevoerd. In 2018 kwam bij de rechtbank Amsterdam de vraag aan de orde wanneer er sprake is van een kamerverhuurbedrijf. Het exploiteren van een kamerverhuurbedrijf mocht namelijk niet op grond van de splitsingsakte. Volgens de rechter is daar sprake van als het appartement aan meerdere personen in gebruik wordt gegeven die niet in een (gezins) relatie tot elkaar staan.
Kamerverhuurverbod te omzeilen?
Een paar jaar later oordeelde dezelfde rechtbank dat een kamerverhuurverbod uit de splitsingsakte niet te omzeilen is, door het appartement op te delen in studio’s. Weliswaar is er dan geen sprake van kamers, maar van kleine appartementjes, maar de rechter vond dat er in feite geen relevant verschil bestond tussen kamerverhuur en studio-verhuur. In beide gevallen wordt het appartement namelijk gebruikt door personen die in geen enkele relatie tot elkaar staan.
Geen expliciet verbod op kamerverhuur
In de rechtspraak is zelfs een geval bekend waarin kamerverhuur niet expliciet in de splitsingsakte verboden was, maar de rechter toch vond dat kamerverhuur strijd met de akte opleverde. In de betreffende akte stond namelijk dat de appartementen bestemd waren voor de eigenaar of de gebruiker ‘met hun gezin of bij hen inwonenden’. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden concludeerde op grond daarvan dat de appartementen dus alleen in hun geheel mochten worden verhuurd. Kamerverhuur is daarmee in strijd, en dus ook in dat geval verboden.
Advocaat kamerverhuur VvE
De vraag of kamerverhuur wel of niet is toegestaan, is van veel factoren afhankelijk. Te beginnen met de vraag wat de splitsingsakte erover bepaalt. Als deze kwestie in jouw VvE speelt, of als je wilt weten of je een appartement kamergewijs aan de man mag brengen, neem dan contact op met de advocaten van Lexys Advocaten.