Ontruiming huurpand
Ontruiming huurpand
Het ontruimen van een verhuurde bedrijfsruimte door de verhuurder is een maatregel die alleen in bepaalde omstandigheden kan worden aangewend. Ontruiming houdt in dat de huurder wordt verplicht het pand te verlaten. Het betreft een gedwongen uitzetting. Voor de huurder kan dit vergaande gevolgen hebben. Ontruiming van een bedrijfsruimte is in beginsel mogelijk bij wanprestatie en bij opzegging van de huurovereenkomst. Welke mate van ontruimingsbescherming bestaat, is vervolgens weer afhankelijk van het soort bedrijfsruimte.
Wanneer kun je een bedrijfsruimte ontruimen?
In beginsel kan de verhuurder een bedrijfspand ontruimen als de huurovereenkomst is ontbonden in geval van wanprestatie. Dit is bijvoorbeeld het geval als de huurder de huur structureel niet betaalt. Daarnaast is ontruiming ook mogelijk als de huurovereenkomst is opgezegd. Tegelijkertijd met de opzegging doet de verhuurder een aanzegging tot ontruiming. In beide situaties kan het voorkomen dat de huurder niet vrijwillig vertrekt. Dan biedt de rechter uitkomst.
Bedrijfsruimte ontruimen via de rechter
Als de (ex-)huurder de bedrijfsruimte niet vrijwillig ontruimt, dan kan de verhuurder ontruiming vorderen bij de kantonrechter. In bepaalde omstandigheden kan echter niet worden gevergd dat er met de ontruiming wordt gewacht op de uitspraak van de rechter in een bodemprocedure. Dan kan een kort geding worden aangespannen. Voorwaarde hiervoor is dat aannemelijk is dat uit de bodemprocedure zal blijken dat ontruiming gerechtvaardigd is. Als ten slotte de ontruimingsvordering is toegewezen, vindt de daadwerkelijke ontruiming plaats met hulp van een deurwaarder. Deze wordt vergezeld door een slotenmaker en een hulpofficier van justitie.
Ontruimingsbescherming bedrijfsruimte
Wanneer de huurder de bedrijfsruimte moet ontruimen op grond van wanprestatie (en dus een ontbonden huurovereenkomst), geniet hij geen ontruimingsbescherming. Dit is anders met betrekking tot de opzegging van de huur van een kantoorruimte (230a-huur). Doordat er geen wettelijke regels zijn omtrent de duur en opzegging van de huur van een kantoorruimte, wordt de huurder beschermd tegen ontruiming. In de eerste plaats heeft hij een termijn van twee maanden vanaf de datum waartegen de ontruiming is aangezegd om naar de rechter te stappen. Vervolgens kan hij bij de rechter vragen om het gehuurde nog niet te hoeven verlaten. Deze termijn kan onder bepaalde omstandigheden tot wel drie jaar worden verlengd. Wat betreft de huur van middenstandbedrijfsruimtes (290-huur) bestaat er echter geen wettelijk geregelde ontruimingsbescherming. Wel geldt voor die huurruimtes een opzegbescherming.
Advocaat huurrecht bij ontruiming bedrijfsruimte
Wil je een bedrijfsruimte ontruimen, of dreigt de verhuurder dat te doen, neem dan contact op met de huurrecht advocaat Van Lexys Advocaten. Die kan je meer vertellen over de ontruiming van bedrijfsruimte.