Geschil over de NVM-koopovereenkomst
Bij de aan- en verkoop van woningen kan veel mis gaan. Vaak gaat het dan over de uitleg van de NVM-koopovereenkomst. In dat meest gebruikte model van Nederland staan diverse bepalingen om geschillen te voorkomen, maar dat lukt niet altijd. Lexys Advocaten legt hieronder uit welke kenmerken van de NVM-koopovereenkomst bij die geschillen het vaakst een rol spelen.
Vaakst gebruikte model koopovereenkomst
De NVM-koopovereenkomst is het meest gebruikte model koopovereenkomst voor de koop en verkoop van woningen. Het is een model dat breed gedragen wordt door diverse organisaties. Het is vastgesteld door Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbod, VastgoedPRO, VBO Makelaars en de NVM. Daarnaast is het modelcontract voorzien van een uitgebreide toelichting voor consumenten. Er zijn verschillende modellen, waarvan de belangrijkste het model voor de eengezinswoning en het model voor een appartementsrecht. Een ander model dat vaak terugkomt is het model dat gebruikt wordt door de Amsterdamse kring van notarissen. Dat model komt buiten Amsterdam echter nauwelijks voor.
Normaal gebruik, verborgen gebreken en ouderdomsclausules
Een van de belangrijkste bepalingen in de NVM-koopovereenkomst is de garantie voor normaal gebruik. De verkoper garandeert daarin dat de onroerende zaak geschikt is voor een normaal gebruik als – bijvoorbeeld – woning, grachtenpand of appartement. Als er vervolgens een gebrek bestaat dat dit normale gebruik verhindert, dan kan er sprake zijn van non-conformiteit: een verborgen gebrek dus.
De bijlagen: vragenlijst bij NVM-koopovereenkomst
Ook de bijlagen bij de koopovereenkomst zijn van groot belang. Die vullen de mededelingsplicht van de verkoper grotendeels in. Een belangrijk onderdeel daarvan vormt de vragenlijst bij de koopovereenkomst. Daarin deelt de verkoper onder andere mede van welke gebreken hij op de hoogte is en van welke niet.
Boete, ingebrekestelling en ontbinding
Voor het geval er conflicten ontstaan en een partij de koopovereenkomst niet nakomt, staat er een regeling in het model, die voorschrijft wat er dan moet gebeuren. Kort gezegd moet er een ingebrekestelling gestuurd worden. Als er 8 dagen later nog niet wordt nagekomen, kan de andere partij de koopovereenkomst ontbinden of nakoming vorderen. Dan is de andere partij bovendien een boete verschuldigd.
Advocaat bij geschil over koop woning
Ondanks dat de NVM-koopovereenkomst duidelijk voorschrijft wie wat moet doen, wanneer en hoe, kunnen er altijd geschillen ontstaan bij de koop of verkoop van een woning. Meestal komt dat dan omdat de feiten afwijken van wat er in de koopovereenkomst staat, of doordat een partij niet of niet op tijd nakomt. Mocht je daar tegenaan lopen, neem dan bijtijds contact op met de gespecialiseerde vastgoedadvocaten van Lexys Advocaten om u te helpen de juiste stappen te nemen.