Nakoming vorderen
Bij het sluiten van een overeenkomst gaan partijen over en weer verplichtingen aan. Dit betekent dat er voor partijen rechten en plichten ontstaan waar zij zich aan moeten houden. Partijen verwachten van elkaar dat de afspraken worden nagekomen. In de praktijk gaat dit echter vaak mis. Er is dan sprake van wanprestatie. Juridisch wordt dat een tekortkoming in de nakoming genoemd. Soms kan er dan ontbonden worden of schadevergoeding gevorderd worden, maar een partij kan er om verschillende redenen belang bij hebben dat de wederpartij alsnog nakomt. In dat geval moet nakoming gevorderd worden.
Wanneer kan je nakoming vorderen?
Er bestaan twee manieren om nakoming te vorderen: buitengerechtelijk en via de rechter. Een schuldeiser kan in beide gevallen pas nakoming vorderen als er sprake is van een tekortkoming in de nakoming. Pas wanneer een prestatie opeisbaar wordt, bestaat er recht op nakoming. Als een partij niet, niet goed of niet op tijd aan haar verplichtingen voldoet, is er sprake van een tekortkoming in de nakoming. Deze tekortkoming hoeft niet te kunnen worden toegerekend aan de schuldenaar om nakoming te kunnen vorderen. Het enkele feit dat er sprake is van wanprestatie, is voldoende.
Buitengerechtelijk nakoming verlangen
Wanneer een partij bij een overeenkomst tekortschiet in de nakoming, heeft de ander meteen het recht om nakoming te verlangen. Buitengerechtelijk nakoming verlangen geschiedt door middel van een ingebrekestelling. Een ingebrekestelling is een schriftelijk verklaring die de wederpartij sommeert om binnen een redelijke termijn alsnog na te komen. Daarmee beweegt een partij de ander tot nakoming. Als de termijn in de ingebrekestelling is verstreken en nakoming uitblijft, is de wederpartij in verzuim. Tijdens het verzuim kan de schuldeiser schriftelijk nakoming blijven vorderen, maar kan hij ook andere maatregelen treffen zoals de overeenkomst ontbinden en schadevergoeding vorderen. Belangrijk om te weten is dat het verzuim alleen intreedt als de vertraging aan de wederpartij kan worden toegerekend.
Via de rechter nakoming vorderen
De tweede manier om nakoming te vorderen is om dat via de rechter te doen. Op vordering van de gerechtigde wordt hij die jegens een ander verplicht is iets te geven, te doen of na te laten, daartoe door de rechter veroordeeld. Een voorafgaande ingebrekestelling en het verzuim van de schuldenaar zijn niet altijd vereist om een vordering tot nakoming in te stellen bij de rechter. De wederpartij wordt vervolgens veroordeeld om te presteren. Als zij dit niet doet, kun je het vonnis vervolgens executeren door beslag leggen.
Advocaat bij wanprestatie
Wordt een contract waarbij je partij bent niet netjes nagekomen? Neem dan contact op met de advocaat contractenrecht van Lexys Advocaten. Samen met onze specialist kan beoordeeld worden wat in jouw geval de beste strategie is. Onze advocaten hebben jarenlange ervaring bij het adviseren en procederen over kwesties in het contractenrecht.