Schadevergoeding vorderen
Het uitgangspunt in het aansprakelijkheidsrecht is dat iedereen zijn eigen schade draagt. Van deze regel wordt afgeweken als die schade door een ander is veroorzaakt of voor rekening komt voor een ander. Dat is bijvoorbeeld het geval als er schade wordt veroorzaakt doordat een overeenkomst niet netjes wordt nagekomen. Degene die schade bij een ander heeft veroorzaakt, is dan verplicht die schade te vergoeden. In de praktijk komt het vorderen van schadevergoeding regelmatig voor.
Wanneer schadevergoeding vorderen?
Wanneer iemand bij een ander schade veroorzaakt, is hij verplicht die schade te vergoeden. Er zijn verschillende situaties die kunnen leiden tot recht op schadevergoeding. Ten eerste is de tekortkoming in de nakoming van een overeenkomst, oftewel wanprestatie, een reden om schadevergoeding te vorderen. Schadevergoeding kan ook worden gevorderd als de overeenkomst wordt ontbonden op grond van wanprestatie. De tweede belangrijke mogelijkheid om schadevergoeding te kunnen vorderen is bij een onrechtmatige daad. Belangrijk voor beide situaties – en alle andere in de wet geregelde gronden voor schadevergoeding – is dat er steeds een causaal verband moet bestaan tussen de schadeveroorzakende gebeurtenis (bijvoorbeeld de wanprestatie of de onrechtmatige daad) en de schade.
Welke schade moet worden vergoed?
Volgens de wet bestaat de schade, die op grond van een wettelijke verplichting tot schadevergoeding moet worden vergoed, in vermogensschade en ander nadeel. Vermogensschade omvat zowel geleden verlies als gederfde winst. Stel dat iemand wordt aangereden en zijn been breekt. Dan moeten niet alleen de ziekenhuis- en herstelkosten (geleden verlies) worden vergoed, maar bijvoorbeeld ook het uurloon dat hij niet heeft verdiend omdat hij niet kon werken (gederfde winst). ‘Ander nadeel’, ook wel immateriële schade genoemd, wordt alleen vergoed voor zover de wet recht geeft op vergoeding daarvan. Dit soort schadevergoeding kent men ook wel als smartengeld. Voor dergelijk nadeel heeft de benadeelde recht op schadevergoeding als de aansprakelijke persoon ook het doel had om zodanig nadeel toe te brengen. Dit komt in civiele zaken niet heel vaak voor.
Hoe wordt de hoogte van de schadevergoeding bepaald?
De rechter begroot de schade op de wijze die het meest met de aard ervan in overeenstemming is. Als de omvang van de schade niet nauwkeurig kan worden vastgesteld, wordt zij geschat. Voor vermogensschade is het meestal eenvoudig om de schade te begroten. Ander nadeel is moeilijker te begroten. Volgens de wet heeft de benadeelde recht op een naar billijkheid vast te stellen schadevergoeding. De hoogte van de schadevergoeding kan ook worden verminderd als er de gebeurtenis naast schade ook voordeel heeft opgeleverd en als er bijvoorbeeld sprake is van eigen schuld.
Advocaat bij vorderen schadevergoeding
Het vorderen van schadevergoeding is aan een aantal voorwaarden verbonden. Ook stelt de wet eisen aan welke schade kan worden vergoed en hoe de hoogte van deze vergoeding wordt bepaald. Als je schade hebt geleden en hier schadevergoeding voor wil ontvangen, is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met een gespecialiseerde advocaat. De advocaten contractenrecht en aansprakelijkheidsrecht van Lexys Advocaten kunnen je meer vertellen over de mogelijkheden om schadevergoeding te vorderen, of wat je wel en niet moet doen als je zelf schade hebt veroorzaakt.