Overeenkomst ontbinden
Als twee of meer partijen een overeenkomst hebben gesloten, moeten zij de verplichtingen die daarin staan nakomen. Dat is logisch, maar het gebeurt niet altijd. Als een partij tekort schiet in de nakoming van een overeenkomst, kun je (kort gezegd) twee dingen doen. Je kan nakoming vorderen, maar ook de overeenkomst ontbinden. In beide gevallen kun je vaak schadevergoeding vorderen.
Ontbinding overeenkomst bij tekortkoming
In de wet staat dat iedere tekortkoming aan de wederpartij de bevoegdheid geeft om een overeenkomst te ontbinden. Dat kan een volledige ontbinding zijn, waardoor de hele overeenkomst weg valt, maar ook een gedeeltelijke ontbinding, bijvoorbeeld ten aanzien van een stukje van de te betalen prijs of andere prestatie. Ontbinding kan echter niet als de gevolgen daarvan niet gerechtvaardigd zijn gezien de geringe betekenis of de tekortkoming of gezien de bijzondere aard daarvan. Ook kan het zijn dat in de overeenkomst zelf regels staan over ontbinding. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de NVM-koopakte van een woning, waarin voorwaarden staan waaraan moet zijn voldaan voordat de koopovereenkomst woning ontbonden kan worden.
Gevolgen van ontbinden overeenkomst
Het gevolg van de ontbinding is dat beide partijen van hun verplichtingen zijn bevrijd. Als die verplichtingen zijn nagekomen, dan moeten die ongedaan worden gemaakt. Dus als er is betaald, dan moet er worden terugbetaald. Maar, als de prestatie niet ongedaan kan worden gemaakt dan hoeft dat ook niet en moet de andere partij daarvoor een vergoeding betalen.
Schadevergoeding
De partij die ontbindt, heeft jegens de andere partij bovendien recht op vergoeding van zijn schade. Dat kan vrij ver gaan. Als er bijvoorbeeld een aannemingsovereenkomst ontbonden wordt vanwege een tekortschietende aannemer, en de opdrachtgever kan alleen maar duurdere aannemers vinden om het werk af te maken, dan is de tekort schietende aannemer aansprakelijk voor het prijsverschil.
Advocaat bij ontbinden overeenkomst
Een overeenkomst kan ontbonden worden door middel van een schriftelijke verklaring. Ook kan bij de rechter gevorderd worden om een overeenkomst te ontbinden. Het is verstandig om je juridisch goed te laten adviseren voordat je gaat ontbinden. Want als de ontbinding onterecht is, dan kan het zijn dat je zelf in verzuim komt en schadeplichtig bent. Raadpleeg daarom op tijd een advocaat om de stappen bij het ontbinden van de overeenkomst te bespreken.