Precedentwerking in de VvE: zo zit het!
Veel Verenigingen van Eigenaars (VvE ‘s) kampen met hetzelfde dilemma. Wat als ze de ene eigenaar toestemming geven voor het plaatsen van een airco of een dakterras, betekent dit dan automatisch dat de VvE die toestemming ook aan andere eigenaren moet geven? Anders gezegd: heeft het geven van toestemming precedentwerking? Advocaat vastgoedrecht Robert van Ewijk is gespecialiseerd in complexe VvE-vraagstukken en bespreekt hieronder hoe het zit met precedentwerking in de VvE.
Toetskader: redelijke grond voor weigering
Als een eigenaar de van de VvE benodigde toestemming voor bijvoorbeeld een airco of dakterras niet krijgt, dan kan die aan de rechter vervangende machtiging vragen daarvoor. De rechter toetst dan of er sprake is van een redelijke grond om de toestemming te weigeren. Daarbij worden de door de VvE aangevoerde gronden op redelijkheid getoetst. Als er sprake is van vergelijkbare gevallen, zou het best zo kunnen zijn dat de grond voor weigering van toestemming ook bij het andere geval (waarin wel toestemming werd gegeven) ook bestond. Het zou dan best zo kunnen zijn dat die grond in dit geval niet redelijk is om toestemming te weigeren. In het eerdere geval was het immers geen grond voor de VvE om toestemming te weigeren. Toch is het niet het geval dat eigenaren rechten kunnen ontlenen aan toestemming die aan een andere eigenaar is gegeven. Van precedentwerking is dus niet zonder meer sprake. Dat zit als volgt.
Geen precedentwerking: elk geval opnieuw beoordelen
De VvE zal namelijk elk verzoek om toestemming op de eigen merites moeten beoordelen. Daarbij moet met alle omstandigheden van het concrete geval rekening gehouden worden. De VvE bepaalt daarbij of het ene geval vergelijkbaar is met het andere. Het enkele feit dat aan een andere eigenaar in een eerder stadium een bepaalde toestemming is verleend kan weliswaar relevant zijn, maar is niet doorslaggevend. Daarentegen is de vrees van de VvE voor precedentwerking onvoldoende om toestemming te weigeren. Juist omdat in de rechtspraak is bepaald dat geen sprake is van precedentwerking, geldt dat de vrees daarvoor dus geen redelijke grond oplevert.
VvE advocaat bij geschil over appartementsrecht
Wil je weten of de VvE in een specifiek geval toestemming kan weigeren of juist zou moeten verlenen, of wil je als appartementseigenaar vervangende machtiging vragen, neem dan contact op met de specialist vastgoed- en VvE-recht van Lexys Advocaten.