Woning kopen in Amsterdam: speciale koopovereenkomst
Als je een woning of appartement koopt in Amsterdam, dan wordt de koopovereenkomst niet door de makelaar gemaakt, maar door de notaris. Die maakt daarbij geen gebruik van de model NVM-koopovereenkomst, maar hanteert een model dat speciaal door en voor de Amsterdamse kring van notarissen is gemaakt. Inhoudelijk zijn er best wel wat verschillen tussen de twee modellen. De advocaat vastgoed van Lexys Advocaten bespreekt de belangrijkste.
Koopovereenkomst ondertekenen bij de notaris
De gedachte is dat partijen beter zijn beschermd als zij niet alleen de leveringsakte, maar ook de koopovereenkomst van de woning al bij de notaris tekenen. Het model dat de Amsterdamse notarissen gebruiken, zijn zowel qua opbouw als inhoud anders dan de NVM-koopakte. Weliswaar regelen de beide modellen dezelfde onderwerpen, maar die kunnen totaal anders uitwerken. Zo staat er in beide koopovereenkomsten een bepaling over de ingebrekestelling, 8-dagentermijn en de boete die daarna wordt verbeurd, maar die werkt bij de Amsterdamse koopovereenkomst een stuk nadeliger uit voor de partij die nalatig is.
Let op: boete niet gemaximeerd op 10%
Want als de 8-dagentermijn na de ingebrekestelling verstreken is, heeft de andere partij de keuze om ofwel de koopovereenkomst te ontbinden en de boete van 10% van de koopsom op te eisen. Het alternatief is om nakoming te verlangen van de wederpartij en daarbij een dagboete van 0,3% (drie promille) van de koopsom te eisen. Bij de NVM-koopovereenkomst is die dagboete gemaximeerd op 10% van de koopsom. Bij de Amsterdamse koopakte is er echter geen maximum. De boete kan in theorie dus onbeperkt doorlopen.
Garantie voor normaal gebruik anders geformuleerd
Daarnaast zijn de garanties in de beide modellen anders geformuleerd. In de NVM-koopovereenkomst wordt door de verkoper gegarandeerd dat de woning “geschikt is voor een normaal gebruik als (…)” (meestal) woning. In het model koopovereenkomst van de kring van Amsterdam verklaart de verkoper slechts hoe hij de woning heeft gebruikt. In beide gevallen geldt echter dat als de woning later verborgen gebreken blijkt te hebben en niet geschikt is voor normaal gebruik als woning, dat dit non-conformiteit zal opleveren.
Advocaat vastgoed Amsterdam
Als je een woning of appartement hebt gekocht of verkocht in Amsterdam en er ontstaan problemen, raadpleeg dan de advocaat vastgoed van Lexys Advocaten. De advocaten van Lexys hebben jarenlange ervaring met het adviseren en procederen over geschillen over woningen in Amsterdam. Bovendien heeft de oprichter van Lexys ruim 8 jaar in de Amsterdamse vastgoedadvocatuur gewerkt. Neem contact op om te zien wat wij voor u kunnen betekenen.