Ontslag bestuurder
Het ontslag van een bestuurder van een rechtspersoon is een bijzondere aangelegenheid. Een bestuurder heeft namelijk een speciale positie binnen een rechtspersoon. Een bestuurder van een vennootschap (NV of BV) is meestal statutair bestuurder en heeft vaak ook een arbeidsovereenkomst met de vennootschap. Opmerkelijk aan deze situatie is dat het ontslaan van bestuurders van bedrijven relatief makkelijk is, maar toch aan hoge kosten verbonden kan zijn.
Bestuurder BV ontslaan
Bedrijven kunnen al snel overgaan tot het ontslaan van een bestuurder. Doordat bestuurders van vennootschappen geen bescherming genieten in de vorm van een ontslagvergunning van het UWV, is dit een relatief eenvoudig proces. Redenen om een bestuurder te ontslaan lopen erg uiteen. Ontevredenheid over resultaten of de keuze voor een nieuwe koers, leiden bijvoorbeeld vaak tot ontslag van bestuurders. Maar ook wanneer een bedrijf wordt overgenomen of fuseert of in het geval van een aandeelhoudersgeschil, kunnen bestuurders worden ontslagen. De arbeidsovereenkomst van een bestuurder bevat als beschermingsmaatregel meestal een hoge tegemoetkoming. Dit is anders dan een ontslagvergoeding en wordt ook wel de ‘gouden handdruk’ genoemd.
Wie mag een bestuurder ontslaan?
Volgens de wet mag alleen de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) of een ander in de statuten daartoe benoemd orgaan bestuurders benoemen of ontslaan. In de praktijk is het orgaan dat bevoegd is bijna altijd de AVA of de Raad van Commissarissen (RvC). Om een bestuurder te kunnen ontslaan moet de AVA of RvC een besluit daartoe nemen. Bij grotere ondernemingen moet de ondernemingsraad voorafgaand aan het besluit om advies worden gevraagd. Daarnaast kan een bestuurder ook worden ontslagen door middel van een enquêteprocedure. Uit die procedure kan blijken dat een bestuurder onzorgvuldig of ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Dan kan hij niet alleen worden ontslagen, maar ook aansprakelijk worden gesteld voor de schade die de vennootschap heeft geleden als gevolg van het wanbeleid.
Schadevergoeding voor ontslagen bestuurder
Het ontslag van een bestuurder is erg ingrijpend. De bestuurder kan bijvoorbeeld niet vorderen dat hij weer in functie wordt gezet. Er zijn dus geen herstelmogelijkheden. De ontslagen bestuurder kan echter wel schadevergoeding vorderen bij de rechter als er sprake is van een kennelijk onredelijk ontslag. Dit is bijvoorbeeld het geval indien de voorgeschreven ontslagprocedure niet is gevolgd. Ook als er geen redelijke afvloeiingsregeling (ontslagregeling) bestaat, is er snel sprake van een kennelijk onredelijk ontslag. Dit alles is daarentegen afhankelijk van de omstandigheden van het geval en kan per situatie anders uitpakken.
Advocaat ontslag bestuurder BV
Hoewel het ontslag van een bestuurder van een rechtspersoon eenvoudiger is dan het ontslag van een ‘reguliere’ werknemer, zijn er veel haken en ogen aan verbonden. Een hoge tegemoetkoming en mogelijke schadevergoedingen maakt het voor sommige bedrijven moeilijk om van een slecht presterende bestuurder af te komen. Anderzijds is het voor bestuurders belangrijk om te weten wat zij tegen hun ontslag kunnen doen. De advocaat ondernemingsrecht van Lexys Advocaten kan je meer vertellen over het ontslag van een bestuurder van een rechtspersoon.