Ontruimingsbescherming kantoorruimte
Wanneer de huurovereenkomst van een kantoorruimte eindigt, moet de huurder vertrekken uit het pand. De kantoorruimte moet dan door de huurder worden ontruimd. Op grond van de wet wordt de huurder echter beschermd tegen directe ontruiming. Ontruimingsbescherming voor kantoorruimtes kan oplopen tot wel drie jaar. Voor huurders en verhuurders is het daarom belangrijk om te weten wat hun rechten en plichten zijn nadat de huurovereenkomst eindigt.
Wanneer huur je een kantoorruimte?
De ontruimingsbescherming is alleen van toepassing als het de huur van kantoorruimte betreft. Een kantoorruimte is volgens de wet een gebouwde onroerende zaak (of gedeelte daarvan) die niet een woonruimte of bedrijfsruimte (middenstandbedrijfsruimte) is. ‘Kantoorruimte’ is dus de restcategorie en bevat onder andere kantoren, showrooms en distributiecentra.
Ontruiming bedrijfsruimte na opzegging
De verhuurder zal de opzegging van de huurovereenkomst vergezeld doen gaan van een aanzegging om op de einddatum te ontruimen. Op grond van de wet geldt er een ontruimingstermijn van twee maanden. Dit geeft aan dat de huurder van een kantoorruimte van rechtswege (automatisch) van ontruimingsbescherming geniet. De ontruimingstermijn kan op verzoek van de huurder worden verlengd met een termijn van één jaar na het eindigen van de overeenkomst. Deze termijn kan nog twee keer worden verlengd. Verlenging van ontruimingsbescherming wordt middels de verzoekschriftprocedure aangevraagd bij de kantonrechter. De indiening van het verzoek schorst de verplichting om tot ontruiming over te gaan, totdat op het verzoek is beslist. Het verzoek wordt slechts toegewezen indien de belangen van de huurder door de ontruiming ernstiger worden geschaad dan die van de verhuurder bij voortzetting van het gebruik door de huurder. Daarnaast moet het gaan om een kantoorruimte (ook wel ‘overige bedrijfsruimte’) en mag de reden voor opzegging niet te maken hebben met wanprestatie door de huurder. Als het verzoek tot ontruimingsbescherming wordt toegewezen, moet de huurder nog wel huur blijven betalen. De andere rechten en plichten uit de huurovereenkomst blijven ook van kracht. Ten slotte is belangrijk dat tegen een afgewezen verzoek geen hoger beroep open staat.
De huurder geniet geen ontruimingsbescherming als hij zelf de huur heeft opgezegd of is veroordeeld tot ontruiming wegens niet nakoming van zijn verplichtingen.
Advocaat ontruimingsbescherming huurrecht
De ontruimingsbescherming voor kantoorruimtes biedt huurders de mogelijkheid om nog lang na de opzegging van de huurovereenkomst gebruik te blijven maken van de kantoorruimte. Voor de huurder die niet wil vertrekken is het verzoeken van ontruimingsbescherming daarom een handig middel. Ook al wordt het verzoek niet toegekend, biedt de schorsende werking ervan al goede bescherming. De advocaat huurrecht van Lexys Advocaten treedt zowel op voor huurders als verhuurders en kan je meer vertellen over ontruimingsbescherming bij kantoorruimte.