Recht van eerste koop, koopoptie en voorkeursrecht van koop
Zomaar wat termen die enorm veel op elkaar lijken: koopoptie, voorkeursrecht van koop en recht van eerste koop. Maar hoewel die termen op elkaar lijken, is de juridische uitwerking totaal verschillend. En dat is precies waar het vaak misgaat.
Rechten om een onroerende zaak te mogen kopen
Je ziet ze vaak in koopovereenkomsten, huurovereenkomsten of leveringsaktes: het recht van de ene partij om een (gedeelte van een) onroerende zaak van de andere partij te mogen kopen. Bijvoorbeeld het recht van de huurder om het gehuurde te kopen, wanneer de verhuurder tot verkoop daarvan over wil gaan. Of het recht van een koper om ook een extra stukje grond erbij te kopen, als zijn buurman (die ook de verkoper is) de rest van zijn perceel wil gaan verkopen. Soms is zo’n recht vormgegeven als een voorkeursrecht van koop (ook wel recht van eerste koop genoemd) en soms als een koopoptie. Welke variant gekozen wordt, maakt een flink verschil voor de inhoud van het recht van de beoogd koper.
Koopoptie
Bij een koopoptie hoeft de koper alleen nog maar te beslissen of hij tot koop wil overgaan. Als hij dat doet en als een de voorwaarden daarvoor is voldaan, komt meteen een koopoptie tot stand. De wil van de verkoper is daarvoor dan niet meer vereist: die is vastgelegd in de koopoptie zelf. De koopoptie geldt dan als het aanbod, en het inroepen van de koopoptie is de aanvaarding: daarmee is dan een koopovereenkomst tot stand gekomen.
Voorkeursrecht van koop
Bij een voorkeursrecht van koop zit het net wat anders. Het voorkeursrecht gaat pas werken als de verkoper besluit om de onroerende zaak te koop te gaan zetten. In dat geval is hij verplicht om de zaak eerst te koop aan te bieden aan degene die het recht van eerste koop heeft. In de bepalingen waarin het voorkeursrecht is vastgelegd, staat vervolgens hoe de prijs tot stand komt en welke voorwaarden verder gelden voor het recht van koop.
Formulering is essentieel, niet zozeer de benaming
Voor de vraag met welke variant je te maken hebt, is niet alleen het opschrift van de bepaling van belang. Het gaat namelijk vooral om de inhoud en formulering van de voorwaarden zelf. Laat je daarom goed adviseren voordat je een koopoptie of voorkeursrecht overeenkomt. Of wanneer er onenigheid bestaat over het inroepen ervan. De advocaat vastgoedrecht van Lexys Advocaten kan je daar meer over vertellen.