Aannemingsovereenkomst op regiebasis, of toch niet?
Wanneer een aannemer en een opdrachtgever afspreken dat de aannemingsovereenkomst “op regiebasis” is, betekent dat dat de aannemer de daadwerkelijk gemaakte kosten in rekening mag brengen. Bij een aannemingsovereenkomst op regie worden slechts afspraken gemaakt over de uurtarieven en de eenheidsprijzen van materialen. De opdrachtgever heeft in dat geval op voorhand dus geen zekerheid over de uiteindelijke prijs die hij betaalt. Advocaat bouwrecht Myrthe de Vries legt uit hoe het zit met de richtprijs, aannemingsovereenkomst op basis van regie en stelposten.
Prijsinschatting en richtprijs
Omdat het ontbreken van die zekerheid veel opdrachtgevers een onprettig gevoel geeft, vragen zij de aannemer vaak om in te schatten wat de aannemer verwacht dat het werk zal gaan kosten. Wanneer de aannemer op dat moment een inschatting geeft, loopt hij het risico dat hij een verwachting bij de opdrachtgever schept en niet zomaar meer alle gemaakte kosten mag factureren. Juridisch gezien geldt zo’n inschatting namelijk vaak als richtprijs en die mag niet onbeperkt worden overschreden.
Redelijke prijs bij aannemingsovereenkomst op basis van regie
Wanneer geen vaste prijs is bepaald bij de overeenkomst van aanneming van werk, maar overeengekomen is dat het werk op regiebasis wordt uitgevoerd, is de opdrachtgever namelijk op grond van de wet een redelijke prijs verschuldigd. Bij de vraag wat een redelijke prijs is, wordt rekening gehouden met de verwachtingen die de aannemer heeft gewekt over de vermoedelijke prijs. Dit betekent dat indien een richtprijs is bepaald, deze richtprijs de verwachting is die de aannemer heeft gewekt.
Wat is een richtprijs?
Er is sprake van een richtprijs als de aannemer een schatting of een indicatie heeft gegeven over de totale prijs van het werk. Bijvoorbeeld in een offerte, waarin bepaald is dat de overeenkomst op regie basis uitgevoerd wordt, maar waarin wel een indicatie wordt gegeven van de kosten. Een richtprijs kan ook gegeven zijn in e-mail of een brochure. Overigens hoeft niet altijd het woord richtprijs te worden gebruikt. Ook termen als ‘geschatte prijs’, ‘prijsindicatie’, ‘circa’, en dergelijke kunnen duiden op een richtprijs.
Stelposten, meerwerk, aannemingsovereenkomst op basis van regie en een richtprijs. Dat zijn belangrijke begrippen in de bouw waar de aannemer rekening mee moet houden bij de prijsvorming en bij de inhoud van de aannemingsovereenkomst.
Stelposten als richtprijs
Niet alleen bij de aannemingsovereenkomst op basis van regie komen we de richtprijs tegen, maar ook bij de overeenkomst waarin een (min of meer) vaste prijs is afgesproken. Meestal zijn er bij dat soort overeenkomsten namelijk stelposten opgenomen, waarvan de daadwerkelijke prijs in het werk wordt bepaald. Ook stelposten worden dan dus vaak als richtprijs aangemerkt. Een richtprijs kan ook gegeven worden bij meerwerk.
Overschrijding richtprijs
In de wet (art. 7:752 lid 2 jo. 7:752 lid 3 BW) staat dat de richtprijs met niet meer dan 10% mag worden overschreden, tenzij de aannemer de opdrachtgever zo tijdig mogelijk heeft gewaarschuwd voor de waarschijnlijkheid van een verdere overschrijding. De aannemer zal dus moeten waarschuwen zodra een verdere overschrijding dreigt. Het constant sturen van facturen is daarvoor niet voldoende, zelfs niet als die door de opdrachtgever betaald worden. De waarschuwing voor overschrijding dient namelijk ‘tijdig’ en ‘concreet’ plaats te vinden. Tijdig wil zeggen dat opdrachtgever nog voldoende gelegenheid heeft het uit te voeren werk aan te passen of te vereenvoudigen. Concreet wil zeggen dat aannemer aangeeft op welke onderdelen van het werk de overschrijding betrekking heeft en welke kosten dat met zich meebrengt.
Niet waarschuwen voor overschrijden richtprijs
Waarschuwt de aannemer niet tijdig of niet concreet, dan zijn partijen gebonden aan de richtprijs plus maximaal 10%. De aannemer kan dan niet meer de werkelijk gemaakte kosten in rekening brengen, ondanks dat deze kosten daadwerkelijk zijn gemaakt.
Advocaat bouwrecht bij aannemingsovereenkomst
Het is wel mogelijk om in een contract of algemene voorwaarden af te wijken van de wettelijke norm van 10%. Deze norm kan bijvoorbeeld volledig buiten beschouwing worden gelaten of verhoogd worden. Ook is het mogelijk om af te wijken voor een deel van de werkzaamheden, of bijvoorbeeld specifieke stelposten of materialen. Daarbij moet dan wel aan specifieke voorwaarden voldaan worden: niet elke bepaling in de algemene voorwaarden kan door de beugel, vooral als de opdrachtgever een particulier is. Neem daarom contact op met de advocaat bouwrecht van Lexys Advocaten voor advies.