
Faillissement aanvragen: incasso advocaat legt uit hoe dat werkt
Wanneer schuldenaren niet betalen, kunnen schuldeisers verschillende opties overwegen om hun geld te verkrijgen. Het begint meestal met een aanmaning of sommatie. Daarin wordt de schuldenaar een termijn geboden om alsnog te betalen. Indien de schuldenaar vervolgens niet betaalt, is de schuldenaar in verzuim. Dat verzuim kan overigens ook al eerder zijn ingetreden, zonder dat een aanmaning of sommatie is vereist. Dat staat in artikel 6:83 BW.
Schuldenaar tot betaling dwingen met incasso advocaat
Daarna heeft de schuldeisers verschillende opties om de schuldenaar te bewegen om over te gaan tot betaling. Het is belangrijk om in elk concrete geval te beoordelen welk middel het meest effectief is om het doel te behalen. Namelijk het verkrijgen van betaling van de vordering. In dit blog bespreekt incasso advocaat Conner Canters hoe je het aanvragen van faillissement kan inzetten als incassomiddel.
Aanvraag faillissement als middel tot incasso
Het aanvragen van een faillissement klinkt als een vergaand middel om de schuldenaar over te laten gaan tot betaling. Dat is het wellicht ook, maar het kan zeer effectief zijn. Het aanvragen van een faillissement wordt gedaan door middel van het indienen van een verzoekschrift. Het verzoekschrift moet worden ingediend door een advocaat. Vervolgens plant de rechtbank een faillissementszitting in. De schuldenaar, waarvan het faillissement is aangevraagd, zal dan worden opgeroepen voor die zitting. De schuldenaar kan vervolgens overgaan tot betaling, niet reageren of reageren door middel van een verweer.
Schuldenaar failliet verklaard door de rechtbank
Indien de schuldenaar over gaat tot betaling, is het doel bereikt. De faillissementsaanvraag kan vervolgens worden ingetrokken. Wanneer de schuldenaar niet reageert op de faillissementsaanvraag, zal de schuldenaar in beginsel failliet worden verklaard (indien aan de vereisten voor faillietverklaring zijn voldaan). Er zal dan een curator worden aangesteld om het faillissement af te wikkelen en de bezittingen van de schuldenaar te verdelen onder de schuldeisers. De schuldeisers kunnen hun vordering dan ter verificatie indienen bij de curator. Het is echter onzeker of de vordering (volledig) zal worden betaald, afhankelijk van andere de schuldeisers en de overgebleven middelen in de failliete schuldenaar.
Indien de schuldenaar wel verweer voert, zal de rechter dit verweer tijdens de zitting beoordelen. De schuldenaar wordt failliet verklaard indien summierlijk blijkt dat aan de vereisten voor de faillietverklaring is voldaan.
Vereisten voor faillietverklaring
Er zijn in principe twee vereisten voor de faillietverklaring. Allereerst moet de schuldenaar zijn opgehouden te betalen. Dat is het geval als de schuldenaar de openstaande vordering niet betaald. Ten tweede is er het pluraliteitsvereiste. Dit houdt in dat de schuldenaar meerdere schuldeisers moet hebben, in ieder geval twee. Er moet dus sprake zijn van een steunvordering. Aan dat pluraliteitsvereiste is voldaan als summierlijk blijkt dat dat de aanvrager van het faillissement in ieder geval nog één andere schuldeiser heeft, naast de eigen vordering van de aanvrager van het faillissement. Maar stel dat de schuldeiser enkel bekend bent met de eigen vordering op de schuldenaar, wat kan de schuldeiser dan doen?
Beslaglegging als alternatief voor aanvraag faillissement
Een wat minder bezwarend middel dan een faillissementsaanvraag is het leggen van beslag. Het doel van een beslaglegging is het veiligstellen van de vordering op de schuldenaar. Ook voor het leggen van beslag moet een verzoekschrift worden ingediend door een advocaat. Indien de rechter verlof verleent voor het leggen van het beslag, kan de deurwaarder worden ingeschakeld om het beslag uit te voeren. De meest voorkomende vorm van beslaglegging is het derdenbeslag, bijvoorbeeld onder een bank. Als een bankbeslag wordt gelegd, zal de derde (de bank) een verklaring moeten afgeven. Dat is de zogenaamde derdenverklaring. Als er een positief saldo op de bankrekening staat, wordt dat saldo vanaf het moment van de beslaglegging ‘bevroren’. De schuldeiser heeft dan (tot op zekere hoogte) zekerheid dat er verhaal wordt geboden. Als er een negatief saldo op de bankrekening staat, heeft het beslag geen doel getroffen, aangezien er geen saldo is om veilig te stellen.
Bankbeslag dat geen doel treft kan toch nuttig zijn
De beslaglegging op een negatief banksaldo hoeft echter niet onbruikbaar te zijn. Een negatief banksaldo betekent namelijk dat de bank een vordering heeft op de schuldenaar. Deze vordering van de bank kan worden gebruikt als steunvordering in een faillissementsaanvraag, waardoor het gelegde beslag op een negatief banksaldo alsnog bruikbaar kan zijn.
Incasso advocaat bij aanvraag faillissement
Het is raadzaam om eerst deskundige advies in te winnen, alvorens stappen juridische rechtsmiddelen worden aangewend. Bij Lexys bent u daarvoor op de juiste plek. Bij Lexys houden wij van een doelmatige aanpak, waarbij het doel van de cliënt op de meest effectieve manier moet worden behaald. Heb je een schuldenaar die verzuimt te betalen en wil je advies over de mogelijkheden? Neem dan contact op met de incasso advocaat van Lexys.