Huurprijswijziging
Een huurprijswijziging is soms onvermijdelijk. De verhuurder wil de huurprijs namelijk marktconform houden. Ook zal je als verhuurder bijvoorbeeld gestegen kosten willen doorberekenen aan huurders. Een huurverhoging zal de huurder echter proberen te voorkomen. Een verhuurder zal daarentegen een huurverlaging willen voorkomen. Huurprijswijzigingen van bedrijfsruimtes worden wettelijk geregeld. Komen partijen er niet uit, dan kan de rechter een nieuwe huurprijs vaststellen.
Wat is een huurprijswijziging?
Een huurprijswijziging of huurprijsaanpassing is een wijziging van de huurprijs door partijen of door de rechter. De wettelijke regels omtrent huurprijswijzigingen verschillen op basis van het soort bedrijfsruimte. Voor kantoorruimtes (zogenaamde 230a-huur) geldt in beginsel de contractsvrijheid. Voor middenstandbedrijfsruimtes (290-huur) gelden echter strenge regels waarvan niet ten nadele van de huurder mag worden afgeweken.
Wanneer kan de huurprijs van een bedrijfsruimte worden aangepast?
Indien de huurovereenkomst van een bedrijfsruimte voor bepaalde tijd geldt, kan de huurprijs worden gewijzigd na afloop van de overeengekomen duur. In alle andere gevallen kan dit telkens wanneer tenminste vijf jaar zijn verstreken sinds de laatste huurprijsvaststelling. De huurprijs die wordt aangepast is de kale huurprijs. Als er kosten van bepaalde voorzieningen worden doorberekend aan de huurder, kan de verhuurder ook daarvan verhoging verlangen. In deze situatie is een tussentijdse huurprijswijziging mogelijk. Huurprijswijzigingen kunnen door partijen zelf worden vastgesteld. Als dit niet lukt, kunnen ze de rechter vorderen de huurprijs vast te stellen.
Huurprijsvaststelling door de rechter
Huurprijswijziging door de rechter kan geschieden op vordering van zowel huurder als verhuurder in een bodemprocedure bij de kantonrechter. Deze vordering is slechts ontvankelijk als er een voorafgaand advies is opgesteld door een door partijen benoemde deskundige. De rechter kan ook op verzoek van een partij een deskundige benoemen. Dit verzoek geldt als het begin van de procedure tot huurprijswijziging. De rechter stelt uiteindelijk de huurprijs vast. Hierbij let hij op het gemiddelde van de huurprijzen van vergelijkbare bedrijfsruimtes ter plaatse van de afgelopen vijf jaar.
Advocaat bij huurprijswijziging
Wanneer partijen het niet eens zijn over de huurprijswijziging, kunnen ze naar de rechter stappen. De advocaat huurrecht van Lexys Advocaten kan je meer vertellen over de huurprijswijziging van een bedrijfsruimte en hoe je dit in jouw situatie het best kan aanpakken.