Nietig of vernietigbaar VvE-besluit
VvE’s worden democratisch geleid. De meerderheid van de eigenaren in een VvE kan besluiten nemen waar de minderheid vervolgens aan gebonden is. Dat kan nare gevolgen hebben voor die minderheid. Bijvoorbeeld als ze het fundamenteel met het besluit oneens zijn, of daardoor benadeeld worden. Voor die gevallen bestaat er gelukkig een correctiemechanisme. In dit artikel legt Lexys Advocaten uit hoe dat zit.
Nietig VvE-besluit: verklaring voor recht
Als er een besluit is genomen dat bijvoorbeeld in strijd is met de wet of de splitsingsakte, dan kan aan de rechter gevraagd worden voor recht te verklaren dat het besluit nietig is. Het wordt dan geacht niet te bestaan en de benadeelde eigenaar hoeft zich dan niet meer aan dat besluit te houden. Nietige besluiten zijn bijvoorbeeld een besluit van de VvE om een gemeenschappelijke zaak in een privé gedeelte van een eigenaar te plaatsen. Een ander voorbeeld is het besluit dat de bijdrage van de eigenaren voortaan op een andere berekend wordt dan in het reglement is bepaald.
VvE-besluit vernietigen
Bij besluiten die in beginsel wel geldig zijn maar onredelijk, werkt het net even anders. Zo’n besluit kan aan de rechter voorgelegd worden met het verzoek het te vernietigen. Het besluit blijft bestaan en is geldig tot het moment dat de rechter het vernietigt. Dat gebeurt als het besluit in strijd is met de bepalingen uit het reglement die voorschrijven hoe besluiten moeten worden genomen of als het besluit in strijd is met de redelijkheid en billijkheid.
Termijnen bij nietig VvE-besluit
Als de VvE een nietig besluit heeft genomen, dan kan in principe altijd een beroep op die nietigheid gedaan worden. Er is zelfs geen rechterlijke uitspraak voor nodig. Toch kan die uitspraak prettig zijn, bijvoorbeeld om te voorkomen dat uitvoering aan het besluit wordt gegeven. Voor het vragen van de verklaring voor recht dat een besluit van de VvE nietig is, gelden geen specifieke termijnen, behalve de gewone verjaringstermijn. De verklaring voor recht wordt gevorderd in een dagvaardingsprocedure.
Vernietiging verzoeken van VvE-besluit
Bij een vernietigbaar besluit zit dat net even anders. Daarvoor bepaalt de wet namelijk dat een verzoek moet worden gedaan binnen één maand nadat de verzoeker kennis heeft genomen of kennis heeft kunnen nemen van het besluit. Die termijn is dus vrij kort. Al helemaal als je je bedenkt dat rechters streng zijn als het aankomt op de vraag of het verzoek op tijd is gedaan. Het moment dat je kennis had kunnen nemen van het besluit, begint namelijk al daags na de vergadering, als je wist dat die vergadering plaats zou gaan vinden.
Samenloop met andere VvE-procedures
Het verzoek tot vernietiging kan samenvallen met de vordering om voor recht te verklaren dat een besluit nietig is. Bijvoorbeeld als je vindt dat er zowel redenen zijn om aan te nemen dat het besluit onredelijk is, als dat er redenen zijn om aan te nemen dat het in strijd is met de wet of de akte. Het kan dan verstandig zijn om voor beide ankers te gaan liggen. Daarnaast kan het zijn dat een verzoek tot vernietiging van een besluit, samenvalt met een verzoek voor een vervangende machtiging.
Advocaat bij nietigheid of vernietiging VvE besluit
De advocaten van Lexys Advocaten hebben jarenlange ervaring met het adviseren en procederen over nietige en vernietigbare VvE besluiten. Neem contact met hen op om erachter te komen wat zij voor je kunnen doen.