Verdeling gemeenschappelijk vastgoed
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je niet alleen, maar samen met iemand anders eigenaar bent van onroerend goed. Bijvoorbeeld als je met een partner een woning hebt gekocht, met een zakelijke relatie een bedrijfspand in eigendom hebt, of wanneer je als erfgenamen samen vastgoed in bezit hebt gekregen. Vaak leidt dit tot onenigheid. Vooral als één van de deelgenoten het onroerend goed in eigendom wil houden en de andere niet. Daarnaast kan het gebeuren dat de schuldeiser van een deelgenoot zich op de zaak wil verhalen. In beide gevallen kan verdeling gevorderd worden.
Deelgenoot vordert verdeling gemeenschap
In de wet staat dat een deelgenoot verdeling kan vorderen van de gemeenschap. Dat kan op verschillende manieren: de ene deelgenoot kan de andere uitkopen (of andersom), of ze moeten de zaak samen te gelde maken. Als de deelgenoten er niet samen uitkomen, zal de rechter bepalen hoe er moet worden verdeeld. Die kan ook bepalen dat één van de deelgenoten de ander mag uitkopen. In elk geval kan een deelgenoot niet gedwongen worden om in een gemeenschap te blijven wanneer die dat niet meer wil. Dat is in de jurisprudentie uitgemaakt.
Schuldeiser vordert verdeling gemeenschap
Ook een schuldeiser van een van de deelgenoten kan vorderen dat de gemeenschap wordt verdeeld, zodat hij zich kan verhalen op de verkoopopbrengst. Dat moet door de beide deelgenoten voor de rechtbank te dagvaarden. Het kan dan wel verstandig zijn om – voordat die procedure wordt gestart – beslag te leggen op de zaak, zodat die niet in het zicht van het oordeel van de rechter aan een derde wordt overgedragen.
Advocaat bij verdeling gemeenschap en beslag
Voor het vorderen van verdeling van een gemeenschappelijke onroerende zaak is een advocaat nodig. Neem daarom contact op met de advocaat vastgoedrecht van Lexys Advocaten om je goed te laten adviseren.