
Wettelijke handelsrente: wanneer mag je die toepassen?
Wettelijke handelsrente of de gewone wettelijke rente kan in rekening worden gebracht bij een betalingsachterstand. Maar wanneer mag je dat doen? Wat is het verschil tussen de ‘gewone’ wettelijke rente en de wettelijke handelsrente? En hoe stel je de hoogte van het percentage vast? In dit blog vertelt incasso advocaat Conner Canters je alles over de wettelijke rente en over de wettelijke handelsrente.
Wat is de wettelijke rente?
De wettelijke rente is de rente die een schuldeiser op grond van de wet in rekening mag brengen als een consument of professionele partij een betalingsachterstand heeft. Het is als het ware een schadevergoeding voor de rente die de schuldeiser misloopt op het openstaande bedrag. Op 1 januari 2024 is de hoogte van de wettelijke rente vastgesteld op 7% voor niet-handelsovereenkomsten en op 12,5% voor handelsovereenkomsten. Op 1 januari 2025 zijn de tarieven aangepast (dat gebeurt elk half jaar) naar respectievelijk 6% en 11,5%.
Wanneer kan wettelijke rente in rekening worden gebracht?
Wettelijke rente kan door een schuldeiser in rekening worden gebracht wanneer een geldsom, bijvoorbeeld op grond van een factuur, niet op tijd is betaald. De schuldenaar is in feite al in verzuim zodra de termijn op de factuur is verlopen. Maar onder omstandigheden kan een ingebrekestelling vereist zijn, voordat de wettelijke rente in rekening kan worden gebracht. Dit gebeurt meestal door middel van een officiële aanmaning, waarbij de schuldenaar wordt gemaand om binnen een redelijke termijn alsnog te betalen. Pas als die termijn is verstreken, kan de wettelijke rente worden gevorderd.
Wat is het verschil tussen wettelijke rente en wettelijke handelsrente?
Wettelijke rente en wettelijke handelsrente zijn niet hetzelfde.
- Volgens artikel 6:119 BW is de ‘gewone’ wettelijke rente van toepassing op alle overeenkomsten met particulieren of consumenten. Het gaat hierbij niet om handelsovereenkomsten, maar bijvoorbeeld om overeenkomsten tussen een particulier en een bedrijf of overheidsinstantie.
- Volgens artikel 6:119a BW is de wettelijke handelsrente van toepassing op een overeenkomst tussen professionele partijen. Hierbij gaat het dus wél om een handelsovereenkomst. Bijvoorbeeld tussen bedrijven onderling of tussen bedrijven en overheidsorganisaties, zoals de gemeente, provincie of het UWV.
Hoe stel je de hoogte van de wettelijke rente vast?
Rijksoverheid herziet elk half jaar de hoogte van de wettelijke (handels)rente. De wettelijke rente is altijd bindend. Maar bij het aangaan van een handelsovereenkomst kunnen de betrokken partijen ook een ander percentage afspreken. Wanneer dit in de overeenkomst of algemene voorwaarden is vastgelegd, is het contractuele percentage bij een geschil van toepassing.
Lees ook: Wettelijke rente voor het eerst in acht jaar tijd verhoogd van 2 naar 4%.
Wanneer is er sprake van een handelsovereenkomst?
Er is sprake van een handelsovereenkomst als er tegen betaling een goed of dienst wordt geleverd tussen twee professionele partijen. In juridische termen zeggen we ook wel dat dit het geval is als een natuurlijke persoon handelt in uitoefening van een beroep of bedrijf, of als een rechtspersoon (nv, bv, stichting, vereniging, et cetera) handelt. Letterlijk staat in het Burgerlijk Wetboek dat onder een handelsovereenkomst het volgende wordt verstaan:
“De overeenkomst om baat die een of meer van de partijen iets verplicht te geven of te doen en die tot stand is gekomen tussen een of meer natuurlijke personen die handelen in de uitoefening van een beroep of bedrijf of rechtspersonen” – artikel 6:119a lid 1 BW.”
Wanneer kan wettelijke handelsrente in rekening worden gebracht?
De wettelijke handelsrente kan door een schuldeiser in rekening worden gebracht wanneer 1) volgens bovenstaande kwalificaties sprake is van een handelsovereenkomst, en 2) de geldelijke prestate die tegenover geleverde goederen of diensten staat, niet voor het verstrijken van de betalingstermijn is voldaan. De schuldeiser kan de wettelijke handelsrente hierbij enkel vorderen op de primaire, directe betalingsverplichting uit de handelsovereenkomst. Het kan dus nooit om een indirecte, uit de handelsovereenkomst ontstane, betalingsverplichting gaan.
Incasso advocaat bij geschil over wettelijke handelsrente
Heb je naar aanleiding van deze blog vragen, of zit je in een geschil en kun je hierbij juridische hulp gebruiken? Wij staan als advocatenkantoor zowel professionele partijen als consumenten bij. Neem gerust contact met ons op via 010 600 2300. Dan helpen we je graag verder.