Erfpacht (recht van erfpacht)
Een recht van erfpacht geeft de erfpachter het recht om de onroerende zaak van een ander (zoals een perceel grond of een gebouw) voor een bepaalde periode en onder bepaalde voorwaarden te gebruiken. Het recht van erfpacht moet door de notaris worden vastgelegd in een daartoe bestemde akte, die in de registers van het Kadaster moet worden ingeschreven. In de erfpachtakte staat meestal ook opgenomen welke vergoeding de erfpachter aan de erfverpachter (ook wel ‘bloot-eigenaar’ genoemd) moet betalen. Die vergoeding wordt canon genoemd. Afhankelijk van wat daarover is afgesproken met de eigenaar, moet die canon periodiek worden betaald, of kan deze voor een langere periode of zelfs voor eeuwig afgekocht zijn.
Recht van erfpacht: complicaties bij verlenging of vernieuwing
Het recht van erfpacht kan voor een bepaalde beperkte periode worden gevestigd, bijvoorbeeld 25, 50 of 75 jaar. In de erfpachtakte kan worden bepaald of verlenging mogelijk is. Als dat niet het geval is, kan het zo zijn dat als partijen de erfpachtrelatie toch willen voortzetten, dat opheffing van het recht van erfpacht en het opnieuw vestigen daarvan dan noodzakelijk is. Dat kan gevolgen hebben voor de rechten die derden op het erfpachtrecht hebben, zoals hypotheekhouders en beslagleggers. Ook kan het zo zijn dat het recht van erfpacht is gesplitst in appartementsrechten. Ook dan moet zorgvuldig tewerk gegaan worden bij verlengen of vernieuwen van het recht van erfpacht.
Erfpacht instrument van (semi-)overheid
De redenen waarom voor erfpacht wordt gekozen kunnen divers zijn. Zo is het een instrument om woningen relatief goedkoop in eigendom over te dragen (dat gebeurde na de Tweede Wereldoorlog, maar ook recenter onder de Koopgarant regeling), maar ook om een bepaalde invloed te houden op het gebruik van de in erfpacht uitgegeven onroerende zaak. De erfverpachter (vaak een overheidsinstantie zoals een gemeente), kan door middel van de verplichtingen in de erfpachtakte invloed uitoefenen op de manier waarop de zaak wordt gebruikt. Niet alleen in Nederland, maar ook op de voormalige Nederlandse Antillen wordt gebruik gemaakt van erfpacht. Klik hier om meer te lezen over erfpacht op Curaçao.
Erfpachter geen eigenaar, maar kan recht wel verkopen
De erfpachter wordt nooit eigenaar van de onroerende zaak en is en blijft slechts gebruiker. Het recht van erfpacht kan echter wel (tenzij in de akte anders is bepaald) worden verkocht en overgedragen. Ook kan het worden bezwaard met een recht van hypotheek.
Advocaat gespecialiseerd in erfpacht
Voor advies omtrent rechten van erfpacht, kan de erfpachtadvocaat van Lexys je van dienst zijn. Die heeft veel ervaring bij het adviseren over erfpachtkwesties. Bijvoorbeeld over het verlengen of vernieuwen van het recht van erfpacht, maar ook bij geschillen over rechten van erfpacht. Neem contact op voor meer informatie.