Aansprakelijkheidsrecht
Het uitgangspunt van het Nederlandse rechtssysteem is dat iedereen zijn eigen schade draagt. De uitzondering daarop is als de wet bepaalt dat iemand anders verantwoordelijk is voor de schade. Alleen in dat geval is een derde aansprakelijk en kan daarvan schadevergoeding gevorderd worden.
Onrechtmatige daad
Een van die gevallen is als iemand een onrechtmatige daad pleegt. Dat hoeft niet perse een handeling te zijn, maar kan ook bestaan in nalatigheid. Dat is bijvoorbeeld het geval als wordt gehandeld in strijd met een wettelijke verplichting.
Bestuurdersaansprakelijkheid
Niet alleen privépersonen kunnen een onrechtmatige daad begaan, ook rechtspersonen kunnen onrechtmatig handelen. Onder omstandigheden kan in dat geval naast de rechtspersoon, ook de bestuurder rechtstreeks aangesproken worden. In dat geval wordt gesproken over bestuurdersaansprakelijkheid.
Aansprakelijkheid notaris of makelaar
Ook beroepsbeoefenaren als een notaris of een makelaar kunnen aansprakelijk zijn jegens hun klanten of jegens derden. Als zij onrechtmatig handelen bij het uitoefenen van hun taken ligt dat voor de hand, maar het kan ook zijn dat de notaris aansprakelijk is of de makelaar aansprakelijk op andere gronden dan een onrechtmatige daad. De advocaten Van Lexys Advocaten kunnen je daar meer over vertellen. Zij zijn experts in aansprakelijkheidsrecht en treden geregeld op tegen, maar ook voor, notarissen en makelaars die aansprakelijk gesteld worden.
Risicoaansprakelijkheid
Naast aansprakelijkheid voor handelen of nalaten, kennen we in het Nederlands recht ook de zogenaamde risicoaansprakelijkheid. Zo gaat de wet er bijvoorbeeld van uit dat als een huisdier schade aanricht, de eigenaar daarvan aansprakelijk kan zijn. Of de eigenaar van een onroerende zaak, die aansprakelijk is voor schade die wordt veroorzaakt door een gebrek aan die zaak. Denk bijvoorbeeld aan een dakpan die van het dak afvalt en schade veroorzaakt aan een geparkeerde auto.
Schade
Een onderdeel van het aansprakelijkheidsrecht is de vraag hoe de schade moet worden berekend. Daarvoor gelden diverse vereisten die in de wet staan en in de jurisprudentie zijn uitgekristalliseerd. Niet alleen het berekenen van de hoogte van de schade komt nauw, maar ook de vraag of bepaalde kosten wel als schade voor vergoeding in aanmerking komen. De aansprakelijkheid vaststellen is dus stap één, de schade begroten is een zeer belangrijke en vaak onderschatte tweede stap.
Advocaat aansprakelijkheidsrecht
Heb je schade geleden en wil je weten of je die kan verhalen op een ander? Of word je juist aangesproken om schadevergoeding te betalen? Neem dan contact op met de advocaat aansprakelijkheidsrecht van Lexys Advocaten.