Herroeping procedure bij bedrog
Als er geen rechtsmiddelen zoals hoger beroep of cassatie meer open staan tegen een uitspraak, krijgt de uitspraak kracht van gewijsde. Dit houdt in dat de uitspraak definitief is geworden en er niks meer tegen kan worden gedaan. In uitzonderlijke gevallen kan het echter voorkomen dat de gehele uitspraak wordt herroepen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er tijdens een procedure bij de rechter bedrog is gepleegd door een procespartij. Na herroeping wordt de procedure heropend.
Herroeping uitspraak wegens bedrog
Een vonnis of beschikking kan worden herroepen als het berust op bedrog dat door de wederpartij in de procedure is gepleegd. Bedrog is een breed begrip. Er is bijvoorbeeld sprake van bedrog als een partij door een oneerlijke proceshouding verhindert dat bepaalde feiten in het proces aan het licht komen die tot een voor de wederpartij gunstige afloop van die procedure zouden hebben kunnen leiden. Ook het verzwijgen van dergelijke feiten kan bedrog opleveren. In de praktijk komt het voor dat na afloop van de procedure blijkt dat een partij niet de waarheid heeft verteld, of dat aan het licht komt dat bepaalde stukken zijn vervalst.
Vereisten herroeping uitspraak
Om tot herroeping te kunnen komen, moet er eerst sprake zijn van een uitspraak die in kracht van gewijsde is gegaan. Dit is het geval als er geen gewoon rechtsmiddel als hoger beroep meer open staat. Daarnaast is de termijn om een vordering of verzoek tot herroeping in te stellen drie maanden. De termijn gaat lopen nadat de grond voor herroeping is ontstaan en de eiser daarmee bekend is geworden. In het geval de uitspraak is vervat in een vonnis, wordt de vordering tot herroeping ingesteld met een dagvaarding. Als de uitspraak in een beschikking is gedaan, wordt het verzoek tot herroeping ingesteld met een verzoekschrift.
Heropening van de procedure na herroeping
De rechter zal de vordering of het verzoek tot herroeping van de uitspraak inwilligen als er een voldoende verdenking van bedrog is. De procedure wordt dan heropend. Partijen krijgen vervolgens de kans hun stellingen en verweren te wijzigen en aan te vullen. Daarnaast wordt de tenuitvoerlegging van de bestreden uitspraak geschorst bij heropening van het geding. Als de rechter ten slotte na heropening tot een ander oordeel komt, doet hij opnieuw uitspraak met herroeping van de bestreden uitspraak.
Niet elk leugentje leidt tot herroeping
Van belang is wel dat het niet voldoende is dat er onwaarheden zijn verteld of valse stukken in het geding zijn gebracht. Voor herroeping is nodig dat als die onwaarheden niet zouden zijn verteld en die stukken niet in het geding zouden zijn gebracht, dat de rechter dan tot een ander oordeel zou zijn gekomen. Van belang is dus dat het vonnis of arrest, daadwerkelijk berust op het bedrog dat is gepleegd.
Conclusie
Herroeping is een bijzonder rechtsmiddel dat kan worden ingezet als er een verdenking van bedrog bestaat. De procedure wordt heropend wegens toewijzing van een vordering of verzoek tot herroeping. Bij een gerechtvaardigde verdenking van bijvoorbeeld achterhouding van stukken of vervalsing van stukken of getuigenverklaringen, kan een procedure wegens bedrog worden heropend. De advocaat procesrecht van Lexys Advocaten kan je meer vertellen over herroeping van een uitspraak wegens bedrog.