Betekening en executie van een vonnis
Als de rechter uitspraak heeft gedaan, betekent dat nog niet dat de zaak daarmee is afgerond. De wederpartij moet dan nog wel aan het vonnis voldoen. Bijvoorbeeld een geldsom betalen of een onroerende zaak afnemen. Als de wederpartij dat niet vrijwillig doet, moet het vonnis – zoals dat heet – ten uitvoer worden gelegd. Dat heet ook wel de executie van het vonnis. Voordat dit gebeurt, moet het vonnis eerst door de deurwaarder betekend worden. De deurwaarder levert het vonnis dan af bij de veroordeelde, en doet bevel om de veroordeling na te komen.
Executie van het vonnis
Als het vonnis eenmaal is betekend, moet er binnen een bepaalde termijn worden voldaan aan het bevel. Dit is de executie (of tenuitvoerlegging) van het vonnis. Werkt de wederpartij niet binnen de gegeven termijn mee, dan mag de executant – met behulp van een deurwaarder – executoriaal beslag leggen op de hem bekende goederen van de wederpartij. Dat kan een bankbeslag zijn waardoor het saldo uiteindelijk aan de beslaglegger wordt uitgekeerd, maar het kan ook betekenen dat er een openbare verkoop plaatsvindt van goederen van de wederpartij, waarna de executant zijn vordering voldoet uit de opbrengst daarvan.
Executie van een uitvoerbaar bij voorraad verklaard vonnis
Is een vonnis uitvoerbaar bij voorraad verklaard, dan mag het direct ten uitvoer worden gelegd. De schorsende werking van hoger beroep of cassatie geldt dan niet. De winnende partij kan dus direct na de uitspraak overgaan tot executie van het vonnis. De veroordeelde kan nog proberen om in kort geding de schorsing van de executie te vorderen, maar dat lukt niet snel. Maar, als het vonnis in hoger beroep onderuit gaat, dan zijn alle executiehandelingen met terugwerkende kracht onrechtmatig jegens de geëxecuteerde. Daar moet je als executant wel scherp op zijn.
Advocaat bij executie en tenuitvoerlegging van een vonnis
De advocaten van Lexys Advocaten zijn specialist op het gebied van executie en tenuitvoerlegging van vonnissen. Zij hebben daar jarenlange ervaring mee. Niet alleen door op te treden voor de executant, maar ook door met succes op te treden voor de geëxecuteerde, waarbij beslaglegging en executie zijn voorkomen.