Verzoekschrift en verzoekschriftprocedure
Naast de dagvaardingsprocedure bestaat in het civiele recht ook de verzoekschriftprocedure. Waar een dagvaardingsprocedure wordt ingeleid met een dagvaarding, wordt de verzoekschriftprocedure met een verzoekschrift ingeleid. De wetgever heeft voor die mogelijkheid gekozen, om de gang naar de rechter laagdrempeliger te maken. Een verzoekschrift hoeft aan minder formaliteiten te voldoen dan een dagvaarding en is eigenlijk een lange brief aan de rechter.
Wie zijn de spelers in een verzoekschriftprocedure?
Bij een verzoekschriftprocedure zijn naast de verzoeker (dat is als het ware de eiser) en de verweerder, soms ook derden betrokken. Dat zijn de belanghebbenden. Zo worden in verzoekschriftprocedures waarbij een Vereniging van Eigenaren (VvE) betrokken is, alle leden van de VvE uitgenodigd om als belanghebbende verweer te voeren.
Wanneer verzoekschriftprocedure starten?
In het algemeen moet een rechtszaak de dagvaardingsprocedure volgen. Een verzoekschriftprocedure is alleen aan de orde als de wet dat bepaalt. Verzoekschriftprocedures komen vaak voor in VvE-zaken. Daarnaast gaat het faillissement aanvragen ook via een verzoekschrift. Ook voor het leggen van conservatoir beslag, moet geregeld worden via een verzoekschriftprocedure.
Verzoekschriftprocedure: procesverloop
De verzoekschriftprocedure begint met het indienen van het verzoekschrift bij de rechter. Een deurwaarder komt daar niet aan te pas. De rechtbank roept vervolgens de verweerder en eventuele belanghebbenden op. Die kunnen verweer voeren en worden vervolgens ook voor de zitting uitgenodigd. Meestal wordt een aantal weken na de zitting uitspraak gedaan. Bij verzoekschriftprocedures heet die uitspraak een beschikking.
Beschikking
De rechter kan de beschikking uitvoerbaar bij voorraad verklaren. Dat betekent dat er meteen uitvoering aan de uitspraak moet worden gegeven en dat dit kan worden afgedwongen. Als je het niet eens bent met de beschikking, kun je in hoger beroep. De verzoekschriftprocedure is een belangrijke gerechtelijke procedure die vaak voorkomt.