Cassatie (Hoge Raad)
Als je het niet eens bent met de uitspraak van de rechtbank of de kantonrechter, kun je hoger beroep instellen bij het gerechtshof. Maar hoe zit het als je het oneens bent met de uitspraak van het gerechtshof? Tegen een arrest of beschikking van het gerechtshof kan cassatie worden ingesteld bij de Hoge Raad.
Wat is cassatie?
Cassatie houdt in dat je bij de Hoge Raad in beroep gaat tegen een beslissing van een lagere rechter. In de meeste gevallen gaat het om beroep tegen de beslissing van het gerechtshof, die in hoger beroep een uitspraak heeft gedaan. Bij de Hoge Raad spreken we van raadsheren in plaats van rechters. In hoger beroep beoordeelt het gerechtshof de zaak inhoudelijk opnieuw en wordt dus ook naar de feiten gekeken. In cassatie is dit anders. De raadsheren beoordelen of het gerechtshof de juiste overwegingen heeft gemaakt met betrekking tot het toepassen van het recht, het volgen van de gerechtelijke procedures en het motiveren van de uitspraak. De feiten zoals rechtbank en gerechtshof die hebben vastgesteld, neemt de Hoge Raad dus voor juist aan. Zelfs als de feiten in werkelijkheid anders liggen.
Waarom cassatie?
Een partij kan van mening zijn dat het gerechtshof fouten heeft gemaakt in de procedure. Redenen om in cassatie te gaan zijn onder andere de verkeerde uitleg van de wet, onvoldoende motivering van het arrest of processuele fouten. Cassatie heeft als doel het herstellen van fouten van lagere rechters en het bieden van rechtsbescherming aan rechtszoekenden. Ook dient cassatie tot het bewaken van de rechtseenheid en rechtsontwikkeling.
Wanneer kun je in cassatie?
Na een uitspraak van het gerechtshof, kunnen partijen cassatie instellen. Dit geldt ook in kort geding. Partijen kunnen ook cassatie instellen tegen vonnissen van de rechtbank als partijen zijn overeengekomen het hoger beroep over te slaan. De termijn voor het instellen van cassatie in dagvaardings– en verzoekschriftprocedures is drie maanden. In kort geding is deze termijn acht weken. Ten slotte is van belang dat een advocaat verplicht is bij een beroep in cassatie bij de Hoge Raad, ook als verweerder. De zaak wordt dan meestal behandeld door een gespecialiseerde cassatieadvocaat.
Niet elke zaak geschikt voor cassatie
Omdat de feiten niet opnieuw beoordeeld worden door de Hoge Raad, is niet elke zaak geschikt voor cassatie. Als een van onze cliƫnten zich niet kan verenigen met een uitspraak in hoger beroep, dan begeleidt Lexys Advocaten die cliƫnten naar een gespecialiseerde cassatieadvocaat die eerst met een cassatie-advies komt. Op basis daarvan wordt dan een besluit genomen of het de moeite waard is om naar de Hoge Raad te gaan.
Arrest in cassatie
De Hoge Raad kan in zijn uitspraak het beroep gegrond of ongegrond verklaren. Als het beroep gegrond is, dan besluit de Hoge Raad om de zaak zelf af te doen (dan eindigt de zaak in het arrest van de Hoge Raad) of om de zaak terug te verwijzen naar het gerechtshof. Dat is een ander gerechtshof dan het hof dat eerder in hoger beroep bij de zaak betrokken was.