Procesrecht
In het burgerlijk procesrecht staan de regels die gelden met betrekking tot juridische procedures. Het gaat dan niet alleen over de vraag wie de procedure mag voeren, maar ook hoe er moet worden geprocedeerd. Daarnaast is in het burgerlijk procesrecht bepaald welke termijn er gelden voor het instellen van de procedure, het indienen van conclusies, het kunnen krijgen van uitstel en het instellen van hoger beroep.
Regels over procesrecht
In het Wetboek van burgerlijke rechtsvordering staan de belangrijkste wettelijke regels. Daarnaast hebben de rechtbanken en gerechtshoven nog diverse eigen regels, die zijn neergelegd in zogenaamde procesreglementen. Veel procedures hebben zelfs hun eigen specifieke procesreglement.
Verschillende soorten procedures
Rechtszaken kunnen verschillen doordat de ene zaak anders moet worden gestart dan de andere. Zo zit er verschil tussen de verzoekschriftprocedure en de dagvaardingsprocedure. Daarnaast worden zaken door andere rechters behandeld: de kantonrechter behandelt bijvoorbeeld zaken over geldvorderingen tot €25.000,- of zaken waarvan de wet dat voorschrijft (bijvoorbeeld vernietiging VvE besluit), terwijl de rechtbank sector civiel alle andere civiele zaken behandelt. Verder zit er nog verschil in de soort procedure: in spoedeisende zaken kan een kort geding worden gestart, maar niet elke zaak is daarvoor geschikt. De meest gebruikelijke procedure is de zogenaamde bodemprocedure.
Stellen en bewijzen
Of je een rechtszaak wint of verliest, heeft niet alleen te maken met de vraag of je gelijk hebt. Zo is essentieel dat er goed geprocedeerd wordt. Je moet feiten stellen (naar voren brengen) en die zo mogelijk bewijzen. Vooral als de tegenpartij het feit betwist. Als een feit is gesteld, maar niet betwist, dan neemt de rechter aan dat het feit klopt. Is het wel betwist, dan moet degene die het feit stelt juistheid bewijzen. De rechter waardeert vervolgens het bewijs en brengt in kaart welke feiten voor waar worden aangenomen. Vervolgens wordt de vraag beantwoord of het gevorderde moet worden toe- of afgewezen, gelet op die feiten.
Advocaat procesrecht
Bewijslevering is dus een essentieel onderdeel van het vak van de advocaat procesrecht. Als je niet over voldoende bewijzen beschikt, hoeft een procedure nog steeds niet altijd uit de weg gegaan te worden. Er zijn verschillende manieren om alsnog dat bewijs te verzamelen. De procesadvocaat van Lexys Advocaten kan je daar meer over vertellen. Neem contact om daar meer over te horen.