Dwangsommen
Een dwangsom is een middel dat wordt gebruikt om iemand te dwingen iets te doen of ergens mee op te houden. Een dwangsom legt, in de vorm van een financiële prikkel, extra druk op degene die in een civiele rechtszaak ergens toe is veroordeeld. In de praktijk komen dwangsommen vaak voor. In heel veel dagvaardingen worden ze gevorderd. Maar gek genoeg vergeten veel advocaten er verweer tegen te voeren, omdat de aandacht teveel op de inhoud van de zaak wordt gelegd.
Wat is een dwangsom?
In het burgerlijke recht worden dwangsommen ingezet om druk uit te oefenen zodat een door de rechter uitgesproken veroordeling ook daadwerkelijk wordt nagekomen. Een dwangsom kan niet worden opgelegd als de veroordeling de betaling van een geldsom inhoudt. Wel kan een dwangsom worden opgelegd als de veroordeelde bijvoorbeeld een onroerende zaak moet leveren van de rechter, als hij moet stoppen met het veroorzaken van geluidsoverlast. De rechter bepaalt de hoogte van de dwangsom en wanneer deze verschuldigd is, maar de advocaat van de eiser doet daarvoor in de dagvaarding een voorstel in de vorm van een vordering.
Verbeuren van dwangsommen
De rechter bepaalt in het vonnis wanneer een dwangsom verschuldigd is. Een dwangsom wordt verbeurd als een vastgestelde tijdseenheid verstrijkt zonder dat er uitvoering is gegeven aan de hoofdveroordeling of als er een overtreding plaatsvindt. Een dwangsom kan meerdere keren verbeuren, totdat het door de rechter gestelde maximale bedrag is bereikt. De dwangsom kan echter niet worden verbeurd vóór de betekening van de uitspraak. Als het maximale bedrag is bereikt en de veroordeelde heeft nog steeds niet aan de hoofdveroordeling voldaan, dan kan de rechter gevraagd worden het maximumbedrag te verhogen.
Hoe wordt een dwangsom geïncasseerd?
Als een dwangsom is verbeurd, komt deze ten volle toe aan de ‘winnende’ partij. Als de dwangsom niet betaald wordt, kan het vonnis waarin de dwangsom is toegekend, geëxecuteerd worden. Dit betekent dat, in het geval de veroordeelde de dwangsom niet betaalt, de eiser op grond van het vonnis beslag kan leggen op een bankrekening of bepaalde goederen. Het vonnis geldt als titel voor het beslag – zo kan de eiser makkelijk een dwangsom incasseren.
Bijzonderheden dwangsommen
In het geval de veroordeelde van mening is dat hij niet aan de hoofdveroordeling kan voldoen, kan hij de rechter vorderen de dwangsom op te heffen. Nog een bijzonderheid is de dwangsom in faillissement. Een dwangsom kan gedurende het faillissement van de veroordeelde niet worden verbeurd. Als er dwangsommen zijn verbeurd vóór de faillietverklaring, worden die niet bijgerekend aan de schuldvorderingen van de boedel. Verder kan een dwangsom ook voor het eerst in hoger beroep worden gevorderd. Belangrijk is wel dat wanneer een vonnis in hoger beroep wordt vernietigd, maar er op grond daarvan al dwangsommen zijn verbeurd en betaald, er sprake is van onverschuldigde betaling. Echter, als dwangsommen in kort geding worden toegewezen en daartegen geen hoger beroep wordt ingesteld, maar wel een bodemprocedure, dan blijven de krachtens het kortgedingvonnis verbeurde dwangsommen verschuldigd. Zelfs als degene die in kort geding werd veroordeeld, in de bodemprocedure gelijk krijgt.
Advocaat procesrecht bij dwangsommen
Als er aan jou dwangsommen zijn opgelegd en je vindt dat dit onterecht is, of als je dwangsommen wil gaan vorderen en zeker wil weten of dat kan, neem dan contact op met de advocaat procesrecht van Lexys Advocaten. Die kan je meer vertellen over dwangsommen en wanneer die wel of niet verschuldigd zijn.