Kantonrechter
Voor verschillende rechtszaken zijn verschillende rechters bevoegd. De kantonrechter is één van deze rechters. De kantonrechter is een alleensprekende rechter van de rechtbank en behandelt alleen zogenaamde kantonzaken. In de wet staat welke zaken de kantonrechter behandelt. Kort gezegd zijn dat arbeidsrechtgeschillen, zaken met betrekking tot vorderingsrechten met een maximaal bedrag van € 25.000,-, zaken waarbij vernietiging VvE besluit wordt verzocht, huurrechtzaken, enzovoorts.
Wat zijn kantonzaken?
Ook zaken over huurkoop behoren tot de competentie van de kantonrechter. Dat heeft in mijn praktijk wel eens tot een verassing geleid voor de wederpartij. Het geschil ging over een leaseovereenkomst van een dure Italiaanse sportauto. De leasemaatschappij had mijn cliënt gedagvaard voor de gewone rechtbank. Daar heb ik betoogd dat dit onjuist was. Door de gekozen leasevorm was er in feite sprake van huurkoop. En dus had de zaak bij de kantonrechter aangebracht moeten worden. De rechtbank ging daarin mee en verwees de procedure. Het was een pyrrusoverwinning, maar het heeft voor mijn cliënt wel extra tijd opgeleverd. En die tijd was nu net hoognodig. Het is dus altijd van belang om goed op te blijven letten welke rechter bevoegd is.
Wanneer naar de kantonrechter?
De kantonrechter is ook bevoegd om zaken in kort geding te behandelen. Voorwaarde hiervoor is echter wel dat de kantonrechter ook in de bodemzaak bevoegd is of zou zijn geweest. In bepaalde gevallen kan de kantonrechter van oordeel zijn dat de zaak ongeschikt is voor behandeling door één rechter. Hij verwijst de zaak dan door naar een meervoudige kamer.
Hoe procederen bij de kantonrechter?
De procedure bij de kantonrechter verloopt net iets anders dan bij de rechtbank, sector civiel. De termijnen voor het indienen van het verweer is weliswaar korter (4 in plaats van 6 weken), maar er is standaard een mogelijkheid tot uitstel. Ook wordt er wat soepeler omgegaan met de formaliteiten. In dit artikel lees je precies hoe de procedure bij de kantonrechter in zijn werk gaat.
Advocaat niet verplicht
Het bijzondere aan een procedure bij de kantonrechter is dat een advocaat meestal niet verplicht is. Je kan ook zelf verweer voeren of je wederpartij voor de rechter dagen.
Uitspraak kantonrechter
De kantonrechter doet een bindende uitspraak. Soms is deze uitspraak uitvoerbaar bij voorraad. Tegen deze uitspraak staat hoger beroep open bij het gerechtshof, tenzij het belang van de zaak te klein is. De advocaat procesrecht van Lexys Advocaten kan je meer vertellen over kantonzaken en de procedure bij de kantonrechter.