Wanneer verjaart een vonnis of beschikking? Zo zit het!
Als je een geldvordering hebt dan verjaart die in beginsel na 5 jaar. De verjaring kan gestuit worden door een eis in te stellen (bijvoorbeeld door te dagvaarden) of door een aanmaning te sturen. Als de vordering echter vastligt in een vonnis of andere rechterlijke uitspraak, dan geldt een langere verjaringstermijn. Een vonnis verjaart namelijk pas na 20 jaar. Die termijn kan echter ook weer worden verlengd. Oplettendheid is geboden bij het bepalen van het moment waarop de verjaring start èn voor de verjaring van specifieke veroordelingen in het vonnis. Advocaat procesrecht Robert van Ewijk legt uit hoe het zit met de verjaring van een vonnis.
Vonnis verjaart na 20 jaar: wanneer begint verjaringstermijn?
In de wet (artikel 3:324 BW) staat dat de verjaringstermijn van een vonnis 20 jaar bedraagt. Die termijn geldt niet alleen voor uitspraken van de rechter, maar ook voor zogenaamde arbitrale uitspraken. Ook voor uitspraken van de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen geldt dus een verjaringstermijn van 20 jaar. De verjaringstermijn begint de dag na de uitspraak te lopen. Echter: als er hoger beroep is ingesteld of een executiegeschil is gestart, dan begint de verjaringstermijn van 20 jaar pas te lopen op het moment dat de hoger beroepsprocedure of het executiegeschil is afgerond. Datzelfde geldt in het geval er verzet is ingesteld tegen een verstekvonnis.
Verjaringstermijn voor periodieke betalingen is ook bij een vonnis 5 jaar
Als in het vonnis echter een veroordeling is uitgesproken voor het doen van periodieke betalingen, dan is de verjaringstermijn voor elke verschuldigd geworden betaling echter slechts vijf jaar. Als de veroordeling tot betaling van een bedrag per maand steeds maar niet ten uitvoer wordt gelegd, dan kan na 5 jaar geen aanspraak meer op die betaling gemaakt worden. Dat geldt niet voor de termijnen die minder dan 5 jaar geleden opeisbaar zijn geworden of termijnen die nog opeisbaar gaan worden. Die zijn immers nog niet verjaard.
Soms kan een vonnis dat nog niet verjaard is, toch niet geëxecuteerd worden. Bijvoorbeeld bij misbruik van recht of bij rechtsverwerking.
Stuiting van vordering uit hoofde van een vonnis
Voordat de verjaringstermijn is voltooid, kan die worden gestuit. Dat kan door een aanmaning te sturen, waardoor de verjaringstermijn met vijf jaar wordt verlengd (artikel 3:319 lid 2 in samenhang met artikel 3:325 lid 1 BW). De verjaring van een vonnis wordt ook gestuit doordat de uitspraak aan de veroordeelde wordt betekend, verschuldigdheid van wat in het vonnis staat door de veroordeelde wordt erkend, of door een daad van tenuitvoerlegging (executie). Ook in die gevallen wordt de verjaring van een vonnis met 5 jaar gestuit.
Kan het recht een vonnis te executeren worden verwerkt?
Naast verjaring, is het ook mogelijk dat rechtsverwerking optreedt. Zelfs als de vordering uit het vonnis nog niet is verjaard. Rechtsverwerking kan optreden als de schuldeiser zich zodanig heeft gedragen, dat het niet meer redelijk is dat die alsnog nakoming verlangt. Lees hier meer over rechtsverwerking.
Advocaat procesrecht en executierecht bij verjaring vonnis
Als je een oud vonnis hebt en wil weten of je die nog kan executeren, kan de advocaat procesrecht van Lexys je helpen. Is het andersom en word je aangesproken om iets te betalen of te doen dat in een oude rechterlijke uitspraak staat? Neem ook dan contact op. Wij beschikken over jarenlange ervaring met het adviseren en procederen over oude vonnissen en weten de mogelijkheden snel en goed voor je in kaart te brengen.