Dagvaarding ontvangen?
Heb je een dagvaarding ontvangen? Dan is het wellicht goed om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Een dagvaarding is een document dat de deurwaarder overhandigt of in de brievenbus achterlaat. Met een dagvaarding wordt een juridische procedure bij de rechtbank gestart. Als je een dagvaarding ontvangen hebt, dan betekent dit dat je gedaagde bent in een rechtszaak of dat er hoger beroep is ingesteld tegen een eerdere uitspraak.
Vereisten aan een dagvaarding
Een dagvaarding is een document waarin de eiser uitlegt wat hij vordert, van wie en waarom. Aan een dagvaarding worden als bijlage vaak bewijsstukken gehecht die producties genoemd worden. Bij een verzoekschrift heten ze eenvoudigweg ‘bijlage’. Een dagvaarding moet aan diverse formele vereisten voldoen, anders is deze niet geldig. Zo moet de deurwaarder de dagvaarding afgeven of overhandigen op het adres waar de gedaagde daadwerkelijk woont of gevestigd is, en moet duidelijk in het stuk staan wanneer en waar de gedaagde moet verschijnen om verweer te voeren.
Hoe gaat een procedure in zijn werk?
Op de in de dagvaarding genoemde zittingsdatum wordt geen fysieke zitting gehouden. Wel moet de advocaat van de gedaagde zich op die dag schriftelijk melden bij de rechtbank. Vervolgens wordt een termijn gegeven door de rechtbank om een verweer in te dienen. Dat verweer wordt een conclusie van antwoord genoemd. Als de gedaagde zich niet meldt op de eerste zittingsdatum, dan wordt verstek tegen de gedaagde verleend. Veelal wordt het gevorderde dan toegewezen. Lees hier meer over verstek en het zuiveren daarvan. Ook kan het zijn dat de eiser de dagvaarding niet aanbrengt. Wellicht bewust, maar soms wordt het vergeten. De zaak is dan niet aanhangig gemaakt en gaat niet door, tenzij de eiser opnieuw dagvaardt of een zogenaamd herstelexploot uitbrengt.
Verschillende soorten procedures
Met een dagvaarding kunnen verschillende soorten procedures aanhangig worden gemaakt. Zo is er de procedure bij de kantonrechter en de procedure bij de rechtbank sector civiel. Ook de kort geding procedure wordt met een dagvaarding ingeleid. Klik op de links in de vorige zin om te lezen hoe die procedures in hun werk gaan, welke termijnen er gelden en hoe lang de procedure kan duren.
Dagvaarding vermeldt of advocaat nodig is
In de dagvaarding staat ook hoe de gedaagde bij de rechtbank kan verschijnen. Meestal moet dat vertegenwoordigd door een advocaat, maar in sommige gevallen kan de gedaagde ook in persoon verschijnen. Een advocaat is dan niet verplicht, maar toch kan het verstandig zijn er een in te schakelen. Een advocaat is er namelijk in gespecialiseerd om verweer te voeren in juridische procedures en heeft meer kennis van de wet, de jurisprudentie en het procesrecht. Heb je een dagvaarding ontvangen en wil je weten wat Lexys Advocaten voor jou kan betekenen? Neem dan contact op.