Voorrang belastingdienst bij bankbeslag?
Een schuldeiser kan conservatoir beslag leggen onder een bank. De bank blokkeert dan het bedrag dat op dat moment op de bankrekening staat. Dat wordt ‘gesepareerd’. Als het beslag executoriaal wordt, kan de schuldeiser die beslag heeft gelegd dit geld opeisen. Wanneer er meerdere schuldeisers blijken te zijn, wordt het geld naar rato van de waarde van ieders beslag onder de schuldeisers verdeeld. Mocht de Belastingdienst ook schuldeiser zijn, werkt het echter net even anders.
Voorrecht belastingdienst
De belastingdienst heeft op grond van artikel 21 Invorderingswet 1990 een algemeen voorrecht op alle goederen van een schuldenaar. In het betreffende artikel wordt nog ouderwets gesproken over ’s Rijks schatkist:
’s Rijks schatkist heeft een voorrecht op alle goederen van de belastingschuldige.
Dat spreekt niet alleen tot de verbeelding, maar heeft ook consequenties voor beslagleggers. De belastingdienst kan zich namelijk beroepen op haar voorrecht, zelfs als een andere schuldeiser eerder beslag heeft gelegd. De bank moet gehoor geven aan dat voorrecht van de Belastingdienst en moet het door het beslag getroffen geldbedrag vervolgens aan de belastingdienst uitkeren.
Wat betekent dit voor de schuldeiser?
Dit betekent dat jij als schuldeiser overschaduwd kan worden door een vordering van de Belastingdienst. De belastingdienst is in zulke situaties preferent en heeft een sterke wettelijke positie bij het innen van belastingen. Wanneer je conservatoir beslag hebt gelegd kan het dus zomaar voorkomen dat het geld toch niet op de rekening blijft staan, omdat de belastingdienst het bedrag opgeëist. Daar kom je vaak pas achter nadat je een titel hebt verkregen en in de veronderstelling verkeert dat je het bedrag waarop je beslag hebt gelegd kan opeisen. Een grote teleurstelling.
Wat kan je doen tegen voorrang van de fiscus?
Je kan je als schuldeiser wel wapenen tegen het voorrecht van de fiscus. Dat kan door het vestigen van een pandrecht of recht van hypotheek. Dat kan echter alleen vooraf en niet als executiemaatregel. Als je een financiering verstrekt of als je een vordering wilt innen, neem dan contact op met een advocaat gespecialiseerd in beslag en executierecht om je goed te laten adviseren. Anders vis je uiteindelijk mogelijk achter het net.