Je debiteur is ontbonden, hoe kom je dan aan je geld?
Stel je voor, je hebt een flinke vordering op een BV. Die probeert je te slim af te zijn door de BV te ontbinden. Dat wordt ook wel turboliquidatie genoemd. Dan kan je als schuldeiser fluiten naar je geld. Het adagium luidt niet voor niets dat je van een kale kip niet kan plukken. Voor de grap komt daar vaak de reactie op dat je van die kale kip nog prima soep kan trekken. En je kan die zelfs nog een poot uitdraaien. Daar zit in het geval van incasso een kern van waarheid in. Want ook als je debiteur ontbonden is zijn er vaak alsnog mogelijkheden om je vordering te innen. Incasso advocaat Robert van Ewijk legt uit hoe dat zit.
Schuldenaar geliquideerd, wat nu?
De snelste en meest eenvoudige manier om een rechtspersoon te laten ophouden te bestaan, is door middel van turboliquidatie. Dit kan en mag alleen als de rechtspersoon geen bezittingen meer heeft. Na de turboliquidatie wordt de rechtspersoon ontbonden en houdt dan op te bestaan. Liquidatie komt vaak voor bij lege BV’s waarin geen vermogen (meer) zit. Als de BV wel schuldeisers had, vissen die vaak achter het net.
Wel baten aanwezig in geliquideerde BV?
Voor het geval dat er wel baten aanwezig zijn in de geliquideerde BV, staat in de wet dat de rechtspersoon dan net zo lang blijft bestaan, als voor de vereffening nodig is. Of er baten bestaan, kan uit de gepubliceerde jaarrekeningen worden afgeleid, of uit de bij de Kamer van Koophandel ingediende opgave bij de liquidatie. In dat geval kan een verzoek worden gedaan om de vereffening te heropenen.
Geen jaarstukken dus geen baten bekend? Of juist wel?
Als er geen jaarstukken zijn gepubliceerd, kan daarin niet gecontroleerd worden of er wellicht nog baten aanwezig waren op het moment van de ontbinding. Echter kan het ontbreken van jaarstukken, in sommige gevallen juist leiden tot het bestaan van een bate. In de wet staat namelijk (kort gezegd) dat onder omstandigheden de bestuurder aansprakelijk is voor het tekort in een faillissement, indien het bestuur de jaarstukken van de BV niet tijdig heeft gedeponeerd. Als die situatie zich voordoet bij een geliquideerde BV, dan is er in het geval van een faillissement sprake van een mogelijke bate. Namelijk hetgeen het bestuur uit hoofde van haar bestuurdersaansprakelijkheid, aan de (schuldeisers van de) BV is verschuldigd. In dat geval kan (a) het faillissement aangevraagd worden en (b) de curator verhaal halen bij het bestuur en daarmee jouw vordering (deels) voldoen.
Faillissement aanvragen van ontbonden debiteur
Iets soortgelijks overkwam energiemaatschappij Eneco. Die werd ook geconfronteerd met een ontbonden debiteur en vroeg vervolgens met succes het faillissement aan. De rechtbank oordeelde in die zaak dat de debiteur wel degelijk over potentiƫle baten beschikte, omdat het bestuur van de vennootschap had nagelaten de jaarrekeningen binnen de gestelde termijn openbaar te maken. Omdat de schuldenaar van Eneco ook een forse belastingschuld had, werd vervolgens het faillissement uitgesproken.
Incasso advocaat bij aanvragen faillissement
Heb jij een moeilijk inbare vordering op een debiteur en wil je advies van en gespecialiseerde advocaat om die te innen? Neem dan contact op met de incasso advocaat van Lexys Advocaten. Ook in op het eerste oog lastige zaken, kan die met creatieve oplossingen komen om de vordering alsnog te incasseren. Ook het faillissement aanvragen behoort daarbij tot de mogelijkheden.