Besluit van VvE over privégedeelte is nietig
In een recente uitspraak heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant beslist dat een besluit van een Vereniging van Eigenaren (VvE) nietig is. De VvE had namelijk besloten om bankjes te plaatsen in de entrée van een van de gebouwen. Maar omdat die entrée onderdeel uitmaakt van een privégedeelte, was de vergadering van de VvE niet bevoegd om daarover een besluit te nemen. Daarom was dat VvE-besluit nietig, aldus de rechtbank. Advocaat vastgoed en VvE-recht Robert van Ewijk legt uit hoe de rechtbank tot dat oordeel kwam.
Besluit van de VvE betreft privégedeelte
De VvE in kwestie voert het beheer over een zorgcentrum dat uit meerdere gebouwen bestaat. Die gebouwen zijn gesplitst in appartementsrechten. Elk gebouw vormt het privégedeelte van een appartementsrecht. Op enig moment besluit de vergadering van de VvE om zithoekjes te plaatsen in de entrée van de verschillende gebouwen: in het betreffende privégedeelte dus. Een van de eigenaren is het daar niet mee eens. Hij stapt naar de rechter en vraagt om het besluit te vernietigen.
Bijzonder geval, maar uitgangspunt blijft hetzelfde
De zaak die voorlag bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant was wel een bijzonder geval. De VvE was namelijk zelf eigenaar van het betreffende privégedeelte, zo blijkt uit de uitspraak (zie alinea 4.5). Echter blijft volgens de rechter dan nog steeds overeind dat de vergadering van de VvE niet bevoegd is om een besluit te nemen over dat privégedeelte: dat is in dat geval namelijk de bevoegdheid van het bestuur, aldus de rechtbank. Of dat oordeel houdbaar is, durf ik te betwijfelen, maar de kern blijft wat mij betreft zonder meer overeind. De vergadering van een VvE is niet bevoegd om besluiten te nemen over privégedeelten.
Verzoeker verliest de rechtszaak alsnog
In dit geval verliest de verzoeker de rechtszaak alsnog. Hij heeft namelijk alleen gevraagd om het genomen besluit te vernietigen. De rechter geeft aan dat dit alleen kan, als er een besluit is genomen. En een besluit dat nietig is, bestaat niet en kan dus ook niet worden vernietigd. Omdat de verzoeker niet ook heeft gevraagd om te verklaren voor recht dat het besluit nietig is, wordt zijn verzoek afgewezen en wordt hij veroordeeld om de proceskosten van de VvE te vergoeden.