Woning kopen en verhuren in Rotterdam een stuk lastiger door zelfbewoningsplicht
Sinds 1 januari 2022 geldt in Rotterdam, als eerste stad van Nederland, een verbod om na aankoop van een woning deze te verhuren zonder vergunning, ook wel de opkoopbescherming genoemd. De intentie van de gemeente is de balans terugkrijgen op de woningmarkt. Dit roept vragen op voor zowel huurder als verhuurder. Kan een verhuurder een pand nog verkopen als het verhuurd is en kan een huurder in zijn huurwoning blijven? Advocaat Myrthe de Vries, advocaat huurrecht bij Lexys Advocaten in Rotterdam, legt uit hoe dit zit.
Wijziging Huisvestingswet na wetsvoorstel opkoopbescherming
De Rotterdamse opkoopbescherming is gebaseerd op het Wetsvoorstel opkoopbescherming en verruiming mogelijkheden tijdelijke huurcontracten dat op 6 juli 2021 is aangenomen door de Eerste Kamer, en sinds 1 januari 2022 de Huisvestingswet wijzigt. Het wetsvoorstel introduceert een nieuwe vergunningsplicht in de Huisvestingswet. Aangekochte woningen, die niet verhuurd waren voor de verkoop, mogen binnen vier jaar na aankoop niet zonder vergunning verhuurd worden.
Huisvestingsverordening gemeente Rotterdam
Gemeenten kunnen in hun huisvestigingsverordening regels opnemen over de koop van woningen na 1 januari 2022. Wanneer een gemeente de opkoopbescherming invoert, dient de gemeente te bepalen tot welke koopsom de bescherming geldt en in welke wijken. De gemeente Rotterdam heeft bepaald dat het verbod geldt voor zestien wijken en tot een WOZ-waarde van € 355.000, -. De wijken waar het om gaat zijn Bergpolder, Blijdorp, Bloemhof, Carnisse, Groot-IJsselmonde, Hillegersberg-Zuid, Hillesluis, Kralingen-Oost, Kralingen-West, Het Lage Land, Middelland, Nieuwe Westen, Oud-Charlois, Oud-Mathenesse, Rubroek en Tarwewijk.
Gemeente Rotterdam moet soms vergunning verlenen voor verhuur
Gemeenten worden op grond van de Huisvestingswet echter wel verplicht een vergunning voor de verhuur te verlenen wanneer:
- de woonruimte verhuurd wordt aan een woningzoekende die een bloed- of aanverwantschap in de eerste of tweede graad heeft met de eigenaar (eerste graag: vader, moeder of kind. Tweede graad: opa, oma, kleinkind, broer of zus);
- de eigenaar de woning zelf minimaal 12 maanden bewoond heeft en de woning daarna slechts verhuurt voor 12 maanden of minder;
- de woning onderdeel is een winkel-, kantoor- of bedrijfspand.
Boete van de gemeente Rotterdam voor schending zelfbewoningsplicht
De gemeente Rotterdam heeft in haar Verordening toegang woningmarkt en samenstelling woningvoorraad 2021 daarnaast bepaald dat een vergunning onder andere wordt verleend wanneer de woonruimte door (of in opdracht van) de gemeente zelf of een woningcorporatie wordt gekocht. Wanneer een verhuurder zonder vergunning verhuurt, kan de gemeente bestuurlijke boetes opleggen. Het boetebedrag begint bij € 8.000, – en loopt op per overtreding.
Woning verhuren in Rotterdam
Verhuur je een woning in Rotterdam in één van de zestien wijken aangewezen voor opkoopbescherming? Waarschijnlijk hoef je je dan geen zorgen te maken. De vergunningsplicht geldt alleen voor woningen die zijn gekocht op of na 1 januari 2022 en op het moment van aankoop niet verhuurd waren. Wanneer je een woning verhuurt, en deze woning wilt verkopen, levert dit dus geen belemmeringen op.
Verhuurde woning kopen in Rotterdam
Wanneer je van plan bent een woning te kopen in verhuurde staat om te blijven verhuren, is het verstandig te controleren voor welke termijn de woning verhuurd is geweest. Woningen die verhuurd zijn voor een periode van minder dan zes maanden voorafgaand aan de levering aan de nieuwe eigenaar vallen sinds 1 januari 2022 ook onder het verbod op verhuur zonder vergunning.
Volgens de toelichting op de wet, geldt deze termijn van zes maanden om tegen te gaan dat de opkoopbescherming wordt ontweken door woningen vlak voor de eigendomsoverdracht te verhuren.
Verhuurder verkoopt de woning die u huurt, wat nu?
Wanneer je huurder bent, en jouw huurwoning al langer dan zes maanden verhuurd was, zal de vergunningsplicht niet gaan gelden voor jouw huurwoning. Je kan dus gerust blijven huren. Wanneer je de eerste huurder bent, de woning korter dan zes maanden huurt en de verhuurder het voornemen heeft de woning te verkopen, is het verstandig te controleren welke gevolgen de opkoopbescherming heeft. Op basis van jouw huurovereenkomst kan bepaald worden welke risico’s je loopt.
Opkoopbescherming en verhuurverbod in Rotterdam, zo zit het!
Ben je een huurder of verhuurder en vraag je je af wat de opkoopbescherming voor jou betekent? Neem dan contact op advocaat Myrthe de Vries.