Burenrecht: dit kan je doen bij overlast van buren
Waar sommige mensen een goede band met hun buren hebben, zien anderen hun buren liever vertrekken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je buur veel lawaai maakt, de voortuin als afvalstort gebruikt of een hele showroom aan auto’s voor de deur parkeert. Dat kan overlast opleveren. Ervaar jij overlast van je buren? Dan is het burenrecht van toepassing.
De belangrijkste bepalingen uit het burenrecht
Het burenrecht omvat slechts 22 artikelen. Myrthe de Vries is advocaat bij Lexys Advocaten en behandelt regelmatig zaken over burenoverlast. Zij zet de belangrijkste en misschien wel meest gebruikte regels van het burenrecht voor je op een rij.
- Hinder
Buren mogen geen onrechtmatige hinder toebrengen door bijvoorbeeld het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen. Wat onrechtmatige hinder is, hangt af van de omstandigheden. Als de buurman bijvoorbeeld een keer een feestje geeft, is dat meestal niet onrechtmatig. Draait hij elke nacht harde muziek? Dan kan het wel onrechtmatig zijn. - Water
Het is verboden om water af te laten lopen op het erf van de buren. Ook mogen buren geen onrechtmatige hinder toebrengen door de manier waarop het water van zijn erf naar dat van jou loopt te wijzigen. Deze regel is van toepassing op onder meer regenwater en afvoerwater. Wanneer de buurman zijn afvoerwater in jouw tuin loost, zal dit zeer waarschijnlijk onrechtmatig zijn. - Beplanting
Verder mogen buren geen onrechtmatig hinder toebrengen door het plaatsen van beplanting. Zo is het niet toegestaan om binnen 2 meter van de erfgrens bomen, heesters of heggen te plaatsen. Tenzij een plaatselijke verordening (de APV) anders bepaalt. Daarnaast dienen overhangende taken verwijderd te worden. Ook kent het burenrecht bepalingen over doorschietende wortels en afvallende vruchten. - Erfgrenzen en erfafscheiding
Een ander belangrijk punt van discussie bij burenoverlast is de erfafscheiding. Buren zijn vaak samen verantwoordelijk voor het plaatsen en onderhouden van een erfafscheiding. Wanneer jouw buur niet meewerkt aan het plaatsen van een afscheiding, bepaalt de wet dat je te allen tijde kunt vorderen dat de buur meewerkt aan het plaatsen van een erfafscheiding. Hij moet er zelfs aan meebetalen. Daarvoor moet je dan wel eerst langs de rechter. Doe je dat niet, dan kan je meestal niet achteraf nog een bijdrage vragen voor de erfafscheiding.
Een huurder als buur: wie is aansprakelijk bij overlast?
Het burenrecht is geregeld in de artikelen 37 tot en met 59 van boek 5 van het Burgerlijk Wetboek. Als je die artikelen bekijkt, valt het je wellicht op dat bijna elk artikel begint met ‘De eigenaar van een erf mag niet…’. De wet gaat er dus vanuit dat jouw buur ook de eigenaar van het erf is. Maar hoe zit het dan als je buur niet de eigenaar van het erf is, maar de huurder? Kun je dan ook een beroep doen op het burenrecht?
Huurder én eigenaar gebonden aan burenrecht
Het antwoord daarop is ‘ja’. De Hoge Raad bepaalde in twee arresten uit 1992 namelijk (ECLI:NL:HR:1992:ZC0480 en ECLI:NL:HR:1992:ZC0482) dat de aard en inhoud van de rechten en verplichtingen van het burenrecht ook voor huurders gelden. Het is daarbij wel van belang dat de specifieke bepaling waarop een beroep wordt gedaan zich ervoor leent om tegenover een huurder ingeroepen te worden. Per situatie moet daarom worden bepaald of het burenrecht ook op de huurder van toepassing is.
Advocaat bij burenoverlast
Heb je een geschil met een van je buren en zou je graag eens met een advocaat willen spreken over de mogelijkheden? Neem dan contact op met de advocaat burenrecht van Lexys Advocaten. Die bereik je via 010 600 2300 of info@lexysadvocaten.nl.
Waar sommige mensen een goede band met hun buren hebben, zien anderen hun buren liever vertrekken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je buur veel lawaai maakt, de voortuin als afvalstort gebruikt of een hele showroom aan auto’s voor de deur parkeert. Dat kan overlast veroorzaken. Ervaar jij overlast van je buren? Dan is het burenrecht van toepassing.
De belangrijkste bepalingen uit het burenrecht
Het burenrecht omvat maar liefst 22 bepalingen. Myrthe de Vries, vastgoedadvocaat bij Lexys Advocaten zet de belangrijkste en misschien wel meest gebruikte regels van het burenrecht voor je op een rij.
- Hinder
Buren mogen geen onrechtmatig hinder toebrengen door bijvoorbeeld het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, roos of gassen. Wat onrechtmatig hinder is, hangt af van de omstandigheden. Als de buurman bijvoorbeeld een keer een feestje geeft, is dat meestal niet onrechtmatig. Draait hij elke nacht harde muziek? Dan kan het wel onrechtmatig zijn. - Water
Ook mogen buren geen onrechtmatig hinder toebrengen door de manier waarop het water van zijn erf naar dat van je loopt te wijzigen. Deze regel is van toepassing op onder meer regenwater en afvoerwater. Wanneer de buurman zijn afvoerwater in jouw tuin loost, zal dit zeer waarschijnlijk onrechtmatig zijn. - Beplanting
Verder mogen buren geen onrechtmatig hinder toebrengen door het plaatsen van beplanting. Zo is het niet toegestaan om binnen 2 meter van de erfgrens bomen, heesters of heggen te plaatsen. Daarnaast dienen overhangende taken verwijderd te worden. Ook zijn er bepalingen over doorschietende wortels en afvallende vruchten. - Grenzen
Een ander belangrijk punt van discussie bij burenoverlast is de erfscheiding. Buren zijn vaak samen verantwoordelijk voor het plaatsen en onderhouden van een erfafscheiding. Wanneer jouw buur niet meewerkt aan het plaatsen van een afscheiding, bepaalt de wet dat je te allen tijde kunt verplichten dat de buur meewerkt aan het plaatsen van een afscheiding.
Een huurder als buur
Het burenrecht omvat de artikelen 5:37 tot en met 5:59 in boek 5 van het Burgerlijk Wetboek. Als je die artikelen bekijkt, valt het je wellicht op dat bijna elk artikel begint met ‘De eigenaar van een erf mag niet…’. De wet gaat er dus vanuit dat jouw buur ook de eigenaar van het erf is. Maar hoe zit het dan als je buur niet de eigenaar van het erf is, maar de huurder? Kun je dan ook een beroep doen op het burenrecht? Het antwoord daarop is ‘ja’.
De Hoge Raad overweegt namelijk in twee arresten uit 1992 (ECLI:NL:HR:1992:ZC0480 en ECLI:NL:HR:1992:ZC0482) dat de aard en inhoud van de rechten en verplichtingen van het burenrecht ook voor huurders gelden. Het is daarbij wel van belang dat de specifieke bepaling waarop een beroep wordt gedaan zich ervoor leent om tegenover een huurder ingeroepen te worden. Per situatie wordt daarom bepaald worden of het burenrecht ook op de huurder van toepassing is.
Hulp nodig van een advocaat bij overlast van buren?
Heb je een geschil met een van je buren en zou je graag eens met een advocaat willen spreken over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met me op. Je kunt mij bereiken via 010 808 0053 of devries@lexysadvocaten.nl. Ik denk graag met je mee.