Dagvaarding niet aangebracht, wat nu?
In de wet staat dat een dagvaarding aan allerlei eisen moet voldoen. Terecht ook: met een dagvaarding wordt een procedure bij de rechter gestart en de gevolgen daarvan kunnen groot zijn. Een ander belangrijk vereiste is dat de eiser de dagvaarding tijdig naar de rechtbank opstuurt. Dat wordt ‘aanbrengen’ genoemd. Als de dagvaarding wordt aangebracht en de gedaagde meldt zich, dan wordt een datum bepaald waarop die verweer mag voeren. Als de gedaagde zich niet meldt, dan wordt verstek verleend en wordt de vordering (meestal) toegewezen. Maar wat als de eiser de dagvaarding niet aanbrengt? Advocaat procesrecht Robert van Ewijk legt uit wat dan de consequenties zijn.
Herstelexploot bij gebreken in de dagvaarding
De wet schrijft een aantal vereisten voor een dagvaarding. Zo dient de dagvaarding te geschieden bij exploot en de woonplaats van de eiser en de roldatum waartegen wordt gedagvaard genoemd te worden. Staat dit niet goed in de dagvaarding? Dan is de dagvaarding nietig. Zelfs als de dagvaarding dan wel tijdig wordt aangebracht, is het geding niet aanhangig. Voor dat geval biedt artikel 120 Rv de mogelijkheid om die gebreken voor het aanbrengen van de dagvaarding te herstellen. Dat doet de deurwaarder dan met een zogenaamd herstelexploot.
Dagvaarding niet aangebracht?
De eiser moet de dagvaarding bij de rechtbank aanbrengen uiterlijk één dag voor de dag waartegen is gedagvaard. Als dat niet gebeurt, dan vervalt de aanhangigheid van het geding. De rechtszaak is dan dus ‘van de baan’. Ook daarvoor biedt de wet een herstelmogelijkheid. In artikel 125 lid 5 Rv staat namelijk dat de aanhangigheid pas definitief vervalt, als niet binnen twee weken na de eerste roldatum een herstelexploot is uitgebracht.
Gevolgen vervallen aanhangigheid van een geding
De vraag of de aanhangigheid van een geding is vervallen, kan grote gevolgen hebben. Voor sommige vorderingen is in de wet bijvoorbeeld een vervaltermijn opgenomen. Daarin is dan bepaalt dat een vordering vervalt, als niet binnen een bepaalde termijn een procedure aanhangig is gemaakt. Als de aanhangigheid van die procedure dan vervalt, is ook het vorderingsrecht vervallen. Daarnaast kan het vervallen van de aanhangigheid gevolgen hebben voor een gelegd conservatoir beslag. Dat beslag mag namelijk gelegd worden onder de voorwaarde dat de procedure binnen een bepaalde termijn (meestal twee weken) na de beslaglegging aanhangig is gemaakt. Als die aanhangigheid vervalt, is niet meer aan de voorwaarden voor het beslag voldaan en vervalt het.
Advocaat procesrecht
Lexys Advocaten is gespecialiseerd in procesrecht. Voor hulp of advies bij procesrechtelijke kwesties ben je bij Lexys aan het juiste adres. Neem voor meer informatie over wat de advocaat procesrecht voor jou kan betekenen contact met ons op.